Coreea de Nord: Congresul partidului unic își continuă lucrările cu ușile închise

Coreea de Nord: Congresul partidului unic își continuă lucrările cu ușile închise

Primul congres după 1980 al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord și-a continuat sâmbătă lucrările, cu ușile închise, a doua zi după discursul lui Kim Jong-Un, axat pe promovarea programului său de înarmare nucleară, relatează AFP.

Reuniunea, importantă prin caracterul său excepțional, este urmărită îndeaproape de observatori în căutarea eventualelor semne ale unei schimbări a liniei sau persoanelor din conducere, odată cu ascensiunea posibilă a unor noi personalități alese pentru loialitatea lor.

Îmbrăcat în costum cu cravată în stil occidental, Kim i-a felicitat vineri pe oamenii de știință care "au creat un eveniment miraculos, făcând să răsune sunetul magnific și îmbătător al primei bombe cu hidrogen a republicii noastre".

El se exprima astfel în fața miilor de delegați triați cu strictețe și veniți din toată țara pentru a asista la Phenian la această adunare excepțională a Partidului Muncitorilor din Coreea (PTC).

Testul "a demonstrat clar lumii întregi spiritul nostru invincibil și puterea noastră nelimitată (...) ca răspuns la presiunea răuvoitoare și la sancțiunile forțelor inamice", a mai spus liderul nord-coreean.

Discursul, difuzat de televiziunea de stat, a fost întrerupt frecvent de tunete de aplauze, înaintea unei ovaționări finale în picioare a delegaților.

Cea mai mare parte a experților se îndoiesc însă că testul din ianuarie ar fi putut fi cel al unei bombe cu hidrogen, argumentând că energia degajată a fost mult prea slabă.

Speculațiile s-au înmulțit asupra posibilității ca Phenianul să se pregătească să efectueze un al cincilea test nuclear, care ar coincide cu desfășurarea congresului.

Specialiștii Institutului americano-coreean al Universității Johns Hopkins au afirmat vineri, pe baza ultimelor imagini prin satelit de la principalul centru nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri, că prezența vehiculelor parcate "sugerează că Phenianul ar putea să se pregătească pentru efectuarea unui test nuclear într-un viitor apropiat".

Kim Jong-Un, 33 de ani, nu se născuse încă în 1980, când a avut loc ultimul congres al partidului unic. El fusese organizat pentru a-l desemna pe Kim Jong-Il, tatăl său, ca succesor al propriului său tată, Kim Ir Sen, fondator al unui regim dinastic ce durează de aproape 70 de ani.

Kim Jong-Un a asigurat că acest congres va marca un "jalon important" pe "drumul nostru revoluționar".

Cei circa 130 de jurnaliști străini, invitați să acopere evenimentul, nu au mai fost autorizați din 25 aprilie să intre în Palat, a cărui fațadă este decorată cu portrete uriașe ale celor doi predecesori ai actualului lider nord-coreean. Fotografi și cameramani sunt ținuți la circa 200 de metri de Palat.

Agenda acestui congres nu a fost dezvăluită, dar el ar urma să confirme — ca doctrină a partidului — strategia "byungjin", inițiată de Kim Jong-Un, constând în desfășurarea în tandem a dezvoltării economice și a programelor nuclear și balistic.

China nu este reprezentată la congres, acesta fiind un posibil semn al răcelii intervenite între Phenian și Beijing, singurul său aliat major, presupune AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...