Coreea de Nord: Criza a ajuns într-un "moment de cotitură", apreciază China

Coreea de Nord: Criza a ajuns într-un "moment de cotitură", apreciază China

China a apreciat marți că actuala criză din Peninsula Coreea a ajuns într-un "moment de cotitură" după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei, în timp ce a subliniat responsabilitatea parțială a Washingtonului și Seulului, relatează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a cerut tuturor părților să evite provocările. Ea a reiterat de asemenea apelul Chinei pentru un "dublu moratoriu": oprirea tirurilor nord-coreene în schimbul opririi manevrelor militare comune între Statele Unite și Coreea de Sud.

"Am ajuns la un moment de cotitură în abordarea acestei crize. Dar exista de asemenea o ocazie de a relansa negocierile de pace", a estimat dna Hua într-un briefing de presă obișnuit.

China, principalul aliat diplomatic al Phenianului, "cheamă țările în cauză să se abțină de la orice provocare una față de cealaltă și să nu contribuie la escaladarea tensiunilor", a adăugat ea.

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă balistică ce a survolat Japonia și a căzut în Pacific, un pas suplimentar în escaladarea tensiunilor.

Phenianul își justifică ambițiile militare prin necesitatea de a se proteja de Statele Unite. Acest nou tir a avut loc în timpul manevrelor anuale efectuate de Seul și Washington în peninsulă, considerate de Nord ca o provocare.

Statele Unite și Coreea de Sud "au efectuat în mod continuu aceste exerciții comune exercitând presiune militară asupra Coreii de Nord", a mai declarat purtătoarea de cuvânt Hua Chunying.

"Vor fi ele acum mai aproape de soluționarea disputei?", s-a întrebat ea. "Realitatea arată că presiunile și sancțiunile nu pot rezolva problema în mod fundamental", a subliniat dna Hua, referindu-se la sancțiunile votate de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Coreii de Nord.

China susține aceste sancțiuni, dar pledează și pentru reluarea negocierilor de pace.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria