Coreea de Nord deplânge absenţa oricărui progres în relaţiile cu SUA

Coreea de Nord deplânge absenţa oricărui progres în relaţiile cu SUA

În Coreea de Nord se instalează "disperarea" în faţa absenţei progreselor în negocierile cu Statele Unite, la doi ani după un summit istoric între Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, a apreciat vineri ministrul nord-coreean de externe, Ri Son Gwon, relatează AFP.

"Speranţa de a ameliora relaţiile dintre cele două ţări, foarte ridicată sub privirile întregii lumi în urmă cu doi ani, s-a transformat acum în disperare, caracterizată de o deteriorare foarte rapidă", a afirmat Ri Son Gwon, potrivit unui comunicat dat publicităţii de agenţia oficială de presă KCNA.

Pentru şeful diplomaţiei de la Phenian, deşi popoarele din cele două ţări doresc pace, Washingtonul "vrea absolut să înrăutăţească situaţia".

"În consecinţă, peninsula coreeană a ajuns în prezent punctul fierbinte cel mai periculos din lume" şi este "bântuită permanent de spectrul războiului nuclear", a scris Ri Son Gwon.

Cu toate acestea, dorinţa nord-coreenilor de a pune capăt perioadei de relaţii "ostile" între Phenian şi Washington şi "de a deschide o nouă eră de cooperare, pace şi prosperitate" este "mai profundă ca niciodată", a declarat ministrul.

"Situaţia din peninsula coreeană se agravează însă în fiecare zi" din cauza evoluţiei relaţiilor americano-nord-coreene în cursul ultimilor doi ani, a subliniat el.

"O slabă speranţă de optimism pentru pace şi prosperitate în peninsula coreeană" apăruse, dar a făcut repede loc unui "coşmar sumbru", a insistat ministrul de externe.

Ri Son Gwon a reamintit că Phenianul a decis recent să îşi consolideze capacitatea de descurajare nucleară, în opinia sa, "pentru a face faţă ameninţărilor americane la fel de puternice de război nuclear".

Ministrul a enumerat măsurile "istorice" luate de Phenian pentru ameliorarea relaţiilor cu Statele Unite, printre care un moratoriu asupra testelor nucleare, dezmembrarea importantei baze de teste Punggye-ri şi repatrierea resturilor militarilor americani ucişi în Războiul din Coreea (1950-1953).

La 1 ianuarie, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a anunţat încetarea moratoriului asupra testelor nucleare.

Ministrul de externe a acuzat SUA că doresc, în timp ce pretind că ameliorează relaţiile bilaterale, să obţină "o schimbare de regim" la Phenian şi i-a reproşat lui Donald Trump că nu a propus nimic substanţial Coreii de Nord.

"Nimic nu este mai ipocrit decât o promisiune goală", a spus Ri Son Gwon.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”