Coreea de Nord: Kim Jong Un face elogiul oamenilor de ştiinţă după un test "satelit"

Coreea de Nord: Kim Jong Un face elogiul oamenilor de ştiinţă după un test "satelit"

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat Centrul spaţial de la Phenian şi i-a felicitat pe oamenii de ştiinţă care au testat recent un "satelit de recunoaştere", despre care analiştii au avertizat ca este o lansare de rachetă balistică abia ascunsă, a informat joi presa de stat, notează AFP.

Media de stat nord-coreene au afirmat că "un alt test important" pentru dezvoltarea unui satelit de recunoaştere a fost efectuat săptămâna precedentă.

Coreea de Sud vecină l-a descris ca fiind o altă lansare de rachetă balistică.


Foto: (c) KCNA/via REUTERS


Kim Jong Un "şi-a exprimat marea satisfacţie că au confirmat metoda de fotografiere aerospaţială, caracteristicile de funcţionare ale echipamentelor fotografice de înaltă rezoluţie şi fiabilitatea sistemului de transmisie a imaginii datorită testelor recente importante", a informat agenţia oficială de presă KCNA.

El "a apreciat foarte mult succesele pe care Direcţia naţională pentru dezvoltare aerospaţială (NADA) le-a obţinut recent", a continuat KCNA.

Dezvoltarea "satelitului de recunoaştere" face parte din strategia de supraveghere a "trupelor de agresiune ale Washingtonului şi a forţelor sale vasale din peninsula coreeană şi din jurul acesteia", a spus liderul comunist, potrivit KCNA.

Coreea de Nord face obiectul unor sancţiuni internaţionale severe pentru programele sale de arme nucleare, dar lansările paşnice de sateliţi nu sunt supuse aceluiaşi nivel de restricţii, în ciuda utilizează în mare parte aceeaşi tehnologie.

Dezvoltarea unui satelit militar de recunoaştere - precum şi a unei serii de arme interzise, inclusiv rachete hipersonice, testate în ianuarie - este oficial unul dintre principalele proiecte de apărare ale Phenianului, după cum a subliniat Kim Jong Un anul trecut.

Phenianul a respins ofertele americane pentru discuţii după eşecul discuţiilor din 2019 dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi fostul preşedinte american Donald Trump (2017-2021).

În loc să se bazeze pe diplomaţie, Coreea de Nord şi-a intensificat modernizarea armatei şi a avertizat în ianuarie că ar putea ridica moratoriul autoimpus privind testarea rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a armelor nucleare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria