Coreea de Nord mobilizează funcţionarii pentru a lupta împotriva secetei (media oficiale)

Coreea de Nord mobilizează funcţionarii pentru a lupta împotriva secetei (media oficiale)

Coreea de Nord a desfăşurat muncitori non-manuali în fermele din întreaga ţară pentru a evita grave pierderi de recolte din cauza secetei, au anunţat miercuri media oficiale, notează AFP.

Ţara, dotată cu arma nucleară şi supusă sancţiunilor internaţionale pentru programele sale de arme interzise, suferă de penurie cronică de alimente.

Coreea de Nord este deosebit de vulnerabilă la dezastrele naturale, în special la inundaţii şi secetă, din cauza lipsei de infrastructură, a defrişărilor şi a deceniilor de administrare proastă a statului.

Rodong Sinmun, jurnalul oficial al Partidului Muncitorilor aflat la guvernare în Coreea de Nord, a afirmat miercuri că funcţionari ai guvernului, angajaţi care lucrează în întreprinderi şi uzine "s-au alăturat luptei în zonele afectate de secetă".

"De îndată ce au ajuns, au început să ude, lucrând împreună cu agricultorii pentru a lupta împotriva naturii", potrivit jurnalului.

Articolul nu a precizat însă amploarea pagubelor suferite până în prezent, dar a subliniat că aceste măsuri urmăresc limitarea consecinţelor actualului val de secetă şi "prevenirea unor eventuale pagube ulterioare".

Potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA, care citează serviciile meteorologice ale ţării, se preconizează că seceta va continua toată săptămâna.

"Ploi slabe" sunt aşteptate vineri, "dar nu vor fi de ajutor pentru a rezolva seceta", a adăugat KCNA.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a cerut să se ia măsuri pentru a ameliora situaţia alimentară "tensionată", cauzată de pandemie, taifunuri şi sancţiuni internaţionale.

De la începutul lui 2020, Coreea de Nord s-a izolat de restul lumii pentru a se proteja de pandemie. Ea şi-a redeschis pentru scurt timp frontiera cu China pentru traficul de mărfuri la începutul acestui an.

Phenianul a afirmat că nu a înregistrat niciun caz de COVID-19 pe teritoriul său.

Coreea de Nord, cu o economie şi agricultură în ruine după decenii de gestionare dezastruoasă şi resurse alocate programului nuclear, a cunoscut o foamete mortală în a doua jumătate a anilor 1990.

Sute de mii de persoane au murit atunci, dar unele estimări indică milioane de victime. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /