Coreea de Nord pregătește noi teste de armament, afirmă agenția de spionaj sud-coreeană

Coreea de Nord pregătește noi teste de armament, afirmă agenția de spionaj sud-coreeană

Coreea de Nord se pregătește pentru o nouă rundă de provocări în materie de armament, cum ar fi teste de rachete cu rază lungă de acțiune și lansarea unui satelit de spionaj, au declarat reprezentanți ai serviciului de informații al Coreei de Sud, transmite AP.

FOTO AFP

Dificultățile economice cronice ale Coreei de Nord s-au acutizat ca urmare a pandemiei COVID-19 și a sancțiunilor ONU. Cu toate acestea, a efectuat un număr record de teste cu rachete începând de anul trecut, pe fondul suspiciunilor că programele sale de înarmare sunt finanțate prin activități cibernetice ilegale și exporturi secrete de articole interzise.

Serviciul Național de Informații le-a spus legislatorilor, într-o ședință cu ușile închise, că economia Coreei de Nord s-a redus în fiecare an în perioada 2020-2022, iar produsul său intern brut de anul trecut a fost cu 12% mai mic decât în 2016, potrivit lui Yoo Sang-bum, unul dintre legislatorii care au participat la ședință.

Experții externi consideră că actuala penurie de alimente și problemele economice ale Coreei de Nord sunt cele mai grave de când liderul Kim Jong Un a preluat puterea la sfârșitul anului 2011. Dar aceștia spun că nu există semne de foamete iminentă sau de tulburări publice majore care ar putea amenința controlul exercitat de Kim asupra celor 26 de milioane de locuitori.

Problema alimentară a fost agravată de încercările guvernului de a restricționa activitățile de piață, de scăderea veniturilor personale și de restricțiile legate de pandemie care au decimat comerțul exterior, potrivit grupurilor de monitorizare din Coreea de Nord.

NIS le-a spus legislatorilor că în prima jumătate a acestui an, Coreea de Nord a exportat în mod ascuns aproximativ 1,7 milioane de tone de cărbune, cu peste 300% mai mult decât în anul precedent, și 580 de kilograme de aur, cu 50% mai mult, ambele încălcând sancțiunile ONU, potrivit lui Yoo.

Acesta a estimat că Coreea de Nord a furat peste 1,5 miliarde de dolari în active virtuale din 2015, a precizat Yoo.

NIS are un istoric neregulat în ceea ce privește raportarea evoluțiilor din Coreea de Nord, una dintre cele mai secrete națiuni din lume , dar este în general mai fiabilă decât grupurile de monitorizare civile. Apelurile către NIS au rămas fără răspuns joi.

NIS a mai spus că se așteaptă ca Kim să reia testele de armament ca răspuns la exercițiile militare anuale majore SUA-Coreea de Sud care încep săptămâna viitoare și la summitul trilateral SUA-Coreea de Sud-Japonia de la Camp David din Statele Unite, care va avea loc vinerea aceasta.

Trei dintre cele patru tipuri cunoscute de rachete ICBM ale Coreei de Nord folosesc combustibili lichizi, iar cel de-al patrulea utilizează combustibil solid. Rachetele cu combustibil solid sunt mai ușor de deplasat și de lansat rapid, ceea ce le face mai greu de detectat înainte de lansare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?