Coreea de Nord: SUA își studiază "opțiunile militare" (responsabil american)

Coreea de Nord: SUA își studiază "opțiunile militare" (responsabil american)

SUA își evaluează opțiunile militare pentru a riposta la continuarea programului de înarmare nord-coreean, a afirmat un înalt responsabil american vineri, adăugând că este de așteptat ca Phenianul să procedeze la un nou test, fie cu rachetă balistică, fie nuclear, întrebarea este de a ști "când", relatează AFP.

"Opțiunile militare sunt în curs de examinare", a indicat un consilier de politică externă de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului.

Estimând că un nou test — un tir cu rachetă balistică sau unul nuclear — este "posibil", acesta a adăugat referindu-se la liderul nord-coreean Kim Jong-Un:"Din păcate, nu ne surprinde, el continuă să dezvolte programul său, el continuă să lanseze rachete în Marea Japoniei. Cu acest regim, întrebarea nu este dacă (se va întâmpla), ci de a ști când".

Același consilier a specificat că serviciile de informații îi țin la curent pe președinte și vicepreședinte cu evoluția situației din Coreea de Nord.

Donald Trump a avertizat din nou joi că Statele Unite se vor ocupa de "problema" nord-coreeană, cu sau fără China.

Numeroși observatori se așteaptă ca regimul comunist de la Phenian să marcheze sâmbătă 105 ani de la nașterea lui Kim Ir-Sen, primul lider al țării, printr-un nou tir cu rachetă balistică sau chiar printr-un test nuclear, al șaselea număr dacă va avea loc, în pofida interdicției din partea comunității internaționale.

"Coreea de Nord este o problemă" care "va fi rezolvată", a afirmat Donald Trump.

Ministrul apărării american, James Mattis, a afirmat joi, la rândul său, că SUA vor încerca să calmeze situația.

"În ceea ce privește Coreea de Nord, noi lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a dezamorsa situația, dar faptul este că Coreea de Nord trebuie să își schimbe comportamentul; țările comunității internaționale, care se preocupă de acest subiect, sunt cu toate de acord asupra acestui punct", a spus James Mattis, într-o întrevedere cu omologul său turc Fikri Isik la Washington.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro