Coreea de Nord: Un fost ofiţer al armatei, la conducerea diplomaţiei Phenianului

Coreea de Nord: Un fost ofiţer al armatei, la conducerea diplomaţiei Phenianului

Regimul nord-coreean a numit un fost ofiţer cu experienţă diplomatică limitată la conducerea Ministerului de Externe al Coreei de Nord, au confirmat vineri media oficiale, ceea ce ar reflecta un plus de fermitate pe care Phenianul ar intenţiona s-o impună în politica sa externă, comentează France Presse.

De mai mult timp experţi în probleme nord-coreene presupuneau că fostul ministru de externe Ri Yong Ho a fost înlocuit cu ex-ofiţerul armatei Ri Son Gwon, în cadrul unei remanieri majore legate de impasul în negocierile cu Washingtonul asupra programului nuclear.

Contrar predecesorului său, a cărui carieră diplomatică dura de peste 30 de ani, Ri Son Gwon pare să nu aibă decât o experienţă diplomatică foarte limitată.

Presa oficială nord-coreeană indică doar că el a participat în calitate de reprezentant al ţării sale la o reuniune a emisarilor străini.

Printre membrii delegaţiei figurau "ministrul afacerilor externe al RPDC, Ri Son Gwon, şi mai mulţi responsabili din minister", relevă unul dintre organele de presă oficiale, utilizând iniţialele oficiale ale Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC).

Unii experţi estimează că această numire ar putea reflecta o înăsprire a poziţiei Coreei de Nord faţă de SUA, care era deja perceptibilă în decizia Phenianului anunţată la începutul lunii de a renunţat la moratoriul asupra testelor balistice şi nucleare.

În 2018, peninsula cunoscuse o destindere remarcabilă, care permisese în special desfăşurarea unui summit istoric între liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi preşedintele american Donald Trump la Singapore.

Dar discuţiile asupra programului nuclear au intrat în impas după eşecul ultimei întrevederi între cei doi lideri, în februarie 2019 la Hanoi.

"Numirea unui fost ofiţer al armatei la şefia diplomaţiei ilustrează cea mai mare intransigenţă a Phenianului faţă de Washington", a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un transfug din Nord, în prezent cercetător la Seul.

"Este un fapt rar ca ministrul de externe să provină din armată", a adăugat el.

Coreea de Nord a refuzat orice reluare a dialogului cu Washingtonul dacă SUA nu-şi dau "acordul total" asupra tuturor punctelor ridicate de Phenian în cursul negocierilor precedente. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...