Coreea de Sud acceptă o majorare cu aproape 14% a contribuţiei sale la staţionarea trupelor SUA

Coreea de Sud acceptă o majorare cu aproape 14% a contribuţiei sale la staţionarea trupelor SUA

Coreea de Sud a fost de acord cu o majorare cu 13,9% a contribuţiei sale la găzduirea pe teritoriul său a celor aproximativ 28.500 de militari americani în 2021, cea mai mare creştere anuală în aproape două decenii, a anunţat miercuri Ministerul de Externe de la Seul, transmite Reuters.

Această majorare va aduce contribuţia din acest an a Coreii de Sud la 1,03 miliarde de dolari.

Fostul preşedinte american Donald Trump, care a pus sub semnul întrebării finanţarea de către SUA a apărării aliaţilor lor, ceruse guvernului de la Seul să plătească 5 miliarde de dolari anual.

'Acordul a rezolvat un vid care a durat circa un an şi trei luni. El oferă o şansă de a reafirma importanţa alianţei şi necesitatea unei staţionări stabile a forţelor SUA în Coreea' de Sud, a indicat Ministerul de Externe de la Seul, într-un comunicat.

Acordul de Măsuri Speciale pe 6 ani cu Statele Unite, încheiat la capătul unor îndelungate negocieri, va majora contribuţia anuală a Coreii de Sud din 2022 până în 2025 în conformitate cu creşterea bugetului său anual de apărare, care a fost de 5,4% în acest an, a precizat ministerul.

Pactul înlocuieşte un acord, expirat la sfârşitul lui 2019, prin care Coreea de Sud plătea circa 920 milioane de dolari anual. Cele două părţi au convenit să îngheţe contribuţia Seulului pentru anul 2020, a menţionat Ministerul de Externe.


Cu privire la noua legătură între contribuţia la cheltuielile de menţinere a trupelor americane şi bugetul de apărare, Ministerul de Externe afirmă că majorarea acestui buget este un 'standard raţional, clar verificabil', care reflectă capacităţile financiare şi de securitate.

Ministerul mai precizează că va lua măsuri administrative rapide şi va trimite acordul pentru aprobare în parlament.

În jur de 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud pentru a contribui la apărarea împotriva vecinului nord-coreean. Războiul din Coreea dintre anii 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace, aminteşte Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”