Coreea de Sud: Candidatul opoziţiei, Yoon Suk-yeol, a câştigat alegerile prezidenţiale

Coreea de Sud: Candidatul opoziţiei, Yoon Suk-yeol, a câştigat alegerile prezidenţiale

Candidatul opoziţiei sud-coreene Yoon Suk-yeol a fost ales preşedinte în alegerile de miercuri, candidatul partidului de guvernământ Lee Jae-myung recunoscându-şi înfrângerea şi felicitându-l pe adversarul său.

Conservatorul Yoon Suk-yeol, din partea Partidului Puterii Populare, a fost ales preşedinte al Coreei de Sud, la diferenţă mică faţă de candidatul din partea Partidul Democrat, aflat în prezent la putere, Lee Jae-myung, a anunţat joi (ora locală) agenţia de presă Yonhap.

Yoon a câştigat cu 48,59% din voturi, faţă de 47,79% pentru Lee, potrivit Yonhap, după numărarea a 98% din buletinele de vot.

Campania electorală neobişnuit de acerbă a fost marcată de scandaluri şi calomnii, dar mizele politice sunt mari pentru această ţară de 52 de milioane de locuitori, comentează Reuters.

Aproximativ 77% dintre cei 44 de milioane de alegători cu drept de vot din Coreea de Sud au votat miercuri într-un singur tur pentru a-l alege din zece candidaţi pe liderul unei naţiuni al cărei statut global este în creştere, chiar dacă a fost afectată de diviziuni de gen şi între generaţii.

Câştigătorul trebuie să facă faţă provocărilor, inclusiv celui mai grav val de infecţii COVID-19 din Coreea de Sud, inegalităţii tot mai mari şi creşterii preţurilor la locuinţe, în timp ce va trebui să facă faţă şi rivalităţii tot mai tensionate dintre China şi Statele Unite.

De asemenea, alegătorii doresc ca noul preşedinte să elimine corupţia şi să continue negocierile pentru a reduce ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord.

Noul şef al statului îi va urma preşedintelui în exerciţiu Moon Jae-in, care nu a putut candida pentru un alt mandat de cinci ani.
AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...