Coreea de Sud: Controversă privind soarta câinilor dăruiţi de Kim Jong-Un fostului preşedinte Moon Jae-in

Coreea de Sud: Controversă privind soarta câinilor dăruiţi de Kim Jong-Un fostului preşedinte Moon Jae-in

Fostul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in a afirmat luni că intenţionează să predea în grija statului cei doi câini trimişi de liderul nord-coreean Kim Jong Un drept cadou după summitul lor din 2018, invocând lipsa de susţinere din partea succesorului său, relatează Reuters.

Moon Jae-in și un caine dăruit de Kim Jong Un Foto EPA EFE

Moon i-a crescut de la sosirea lor la Seul pe cei doi câini din rasa Pungsan, „Gomi" şi „Songgang", iar după ce şi-a încheiat mandatul prezidenţial i-a luat acasă, la reşedinţa sa personală.

Căţeii sunt consideraţi, juridic vorbind, drept proprietate a statului sud-coreean şi ca aparţinând „arhivelor prezidenţiale", dar biroul lui Moon a explicat că acesta a fost desemnat drept îngrijitorul lor în urma unor consultări cu serviciile de arhivă şi Ministerul de Interne, ceea ce a fost o decizie fără precedent.

Agenţiile sud-coreene au încercat să obţină un amendament legislativ în acest sens, pentru a facilita şi o formă de sprijin financiar, dar eforturile lor s-au lovit de „opoziţia fără precedent" a administraţiei actualului şef al statului, Yoon Suk-yeol, a precizat biroul lui Moon.

„Biroul prezidenţial pare să aibă o atitudine negativă în ce priveşte încredinţarea gestionării câinilor Pungsan fostului preşedinte Moon", a scris biroul lui Moon pe Facebook, menţionând că renunţarea la ei ar fi „regretabilă, întrucât sunt animale de companie de care (fostul preşedinte) s-a ataşat".

Biroul lui Yoon a respins această idee, afirmând că agenţiile guvernamentale continuă să discute subiectul şi nu a intervenit în niciun fel.

Ministerul de interne, care supervizează arhivele prezidenţiale, nu a comentat pentru moment.

Cotidianul Chosun Ilbo a relatat luni, citând oficiali guvernamentali şi din legislativ care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că există o dezbatere privind o subvenţie care ar urma să-i fie acordată lui Moon în sumă de 2,5 milioane de woni (1800 de dolari) pe lună, pentru întreţinerea celor doi câini şi a unuia din puii lor, veniţi pe lume la scurt timp după sosirea părinţilor în Coreea de Sud.

Câinii Pungsan, originari dintr-o regiune muntoasă din Coreea de Nord, sunt cunoscuţi ca fiind agili, inteligenţi şi necruţători cu fiarele sălbatice, dar prietenoşi şi loiali stăpânilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu