Coreea de Sud elimină descrierea Nordului ca 'inamic' în Carta albă a apărării

Coreea de Sud elimină descrierea Nordului ca 'inamic' în Carta albă a apărării

Coreea de Sud a eliminat descrierea Coreii de Nord ca "inamicul nostru" în cea mai recentă Cartă albă a apărării publicată marţi, reflectând ameliorarea dramatică a relaţiilor intercoreene în ultimul an, notează agenţia Kyodo.

Măsura este în concordanţă cu un acord încheiat la summitul intercoreean ce a avut loc în aprilie anul trecut pentru a opri "toate actele ostile" împotriva celuilalt.

Un oficial guvernamental sud-coreean a declarat că ar fi o contradicţie să se negocieze măsuri de soluţionare a ostilităţilor împotriva armatei nord-coreene în timp ce este descrisă ca un duşman.

Carta albă a apărării anterioară publicată acum doi ani statua că: "Armele de distrugere în masă ale Nordului (...) reprezintă o ameninţare majoră pentru securitatea noastră (...). Atât timp cât aceste ameninţări continuă, regimul nord-coreean şi armata sa sunt inamicul nostru".

Cu toate acestea, ultima Cartă albă menţine faptul că armele de distrugere în masă ale Nordului "reprezintă o ameninţare majoră pentru pacea şi securitatea Peninsulei Coreea", a declarat un oficial din domeniul apărării într-un briefing despre Carta albă a apărării 2018 a Coreii de Sud.

Documentul menţionează de asemenea "starea înaltă de pregătire" a armatei sud-coreene împotriva unei "provocări neaşteptate", adăugând că cele două Corei vor continua să construiască încrederea în conformitate cu acordul militar semnat în timpul celui de-al treilea summit intercoreean.

În ceea ce priveşte Japonia, este eliminată de asemenea din ultima Cartă albă o secţiune ce descrie relaţia dintre Seul şi Tokyo ca fiind "împărtăşirea valorilor de bază ale democraţiei şi economiei de piaţă".

Unele media sud-coreene au opinat că această măsură reflectă înrăutăţirea relaţiilor bilaterale în legătură cu o serie de hotărâri judecătoreşti privind folosirea muncii forţate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi un incident implicând un avion de patrulare japonez şi o navă de război sud-coreeană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro