Coreea de Sud elimină descrierea Nordului ca 'inamic' în Carta albă a apărării

Coreea de Sud a eliminat descrierea Coreii de Nord ca "inamicul nostru" în cea mai recentă Cartă albă a apărării publicată marţi, reflectând ameliorarea dramatică a relaţiilor intercoreene în ultimul an, notează agenţia Kyodo.

Măsura este în concordanţă cu un acord încheiat la summitul intercoreean ce a avut loc în aprilie anul trecut pentru a opri "toate actele ostile" împotriva celuilalt.

Un oficial guvernamental sud-coreean a declarat că ar fi o contradicţie să se negocieze măsuri de soluţionare a ostilităţilor împotriva armatei nord-coreene în timp ce este descrisă ca un duşman.

Carta albă a apărării anterioară publicată acum doi ani statua că: "Armele de distrugere în masă ale Nordului (...) reprezintă o ameninţare majoră pentru securitatea noastră (...). Atât timp cât aceste ameninţări continuă, regimul nord-coreean şi armata sa sunt inamicul nostru".

Cu toate acestea, ultima Cartă albă menţine faptul că armele de distrugere în masă ale Nordului "reprezintă o ameninţare majoră pentru pacea şi securitatea Peninsulei Coreea", a declarat un oficial din domeniul apărării într-un briefing despre Carta albă a apărării 2018 a Coreii de Sud.

Documentul menţionează de asemenea "starea înaltă de pregătire" a armatei sud-coreene împotriva unei "provocări neaşteptate", adăugând că cele două Corei vor continua să construiască încrederea în conformitate cu acordul militar semnat în timpul celui de-al treilea summit intercoreean.

În ceea ce priveşte Japonia, este eliminată de asemenea din ultima Cartă albă o secţiune ce descrie relaţia dintre Seul şi Tokyo ca fiind "împărtăşirea valorilor de bază ale democraţiei şi economiei de piaţă".

Unele media sud-coreene au opinat că această măsură reflectă înrăutăţirea relaţiilor bilaterale în legătură cu o serie de hotărâri judecătoreşti privind folosirea muncii forţate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi un incident implicând un avion de patrulare japonez şi o navă de război sud-coreeană. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea