Coreea de Sud începe evacuarea complexului de la Kaesong, provocând neliniște, dar și nemulțumire în rândul foștilor angajatori

Coreea de Sud începe evacuarea complexului de la Kaesong, provocând neliniște, dar și nemulțumire în rândul foștilor angajatori

Coreea de Sud a început joi să-și evacueze cetățenii dintr-un parc industrial comun de la frontiera cu Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), fapt ce a provocat mânia șefilor de firme sud-coreeni care au petrecut peste zece ani la Kaesong, relatează Yonhap, DPA și AFP. Decizia a fost luată ca urmare a recentului test nuclear și a lansării unei rachete, care au amplificat și mai mult tensiunile din Peninsula Coreea.

'Sud-coreenii care se aflau acolo au reușit să intre și să iasă fără probleme din complex joi dimineață', a declarat un oficial al Ministerului Unificării citat de Yonhap. 'Guvernul încearcă să-i retragă pe sud-coreeni de acolo cât de curând posibil', a adăugat el.

În complexul industrial de la Kaesong, înființat în 2004, își desfășurau activitatea peste 120 de companii sud-coreene, care aveau în jur de 54.000 de angajați nord-coreeni.

Potrivit AFP, șefii de firme care au fost nevoiți să tragă obloanele erau împărțiți între neliniște și furie. La mai puțin de 24 de ore după anunțul Seulului privind închiderea parcului industrial, sute de camioane sud-coreene s-au deplasat spre Nord. Șefii celor 124 de uzine și firme de la Kaesong nu au avut decât foarte puțin timp pentru a acționa, respectiv să organizeze evacuarea și să-și recupereze materialele.

'Ceea ce se întâmplă mă lasă fără cuvinte', a spus Jang Ik-Ho, director al unei societăți de inginerie de la Kaesong. 'Toate firmele au făcut tot posibilul pentru ca asta să funcționeze și acum uite ce se întâmplă!', a declarat el pentru AFP la momentul trecerii frontierei.

Afirmațiile sale reflectă un sentiment larg răspândit printre antreprenorii sud-coreeni de la Kaesong, notează AFP.

'Este ca și cum ni s-ar ordona să sărim de pe o stâncă', a spus Jeong Gi-Seob, președinte al asociației care reprezintă firmele sud-coreene de la Kaesong.

Coreea de Nord nu a reacționat încă oficial la închiderea complexului și mulți dintre cei nevoiți să evacueze parcul de la Kaesong își dădeau seama că sunt amestecați într-o situație potențial explozivă.

Seulul a cerut Phenianului să asigure securitatea cetățenilor săi, ceea ce nu i-a împiedicat pe mulți să se teamă că ar putea fi arestați de autoritățile nord-coreene pentru a servi ca monedă de schimb.

'Aș minți dacă aș spune că nu sunt îngrijorat pentru siguranța mea personală', a spus Yoon Sang-Young, care muncește de opt ani într-o uzină textilă de la Kaesong. 'Dar am încredere în guvern, siguranța muncitorilor va fi asigurată', a spus el.

Kim Hak-Ju, director al unei firme de servicii, a fost însărcinat să închidă aprovizionarea cu GPL. 'Mi s-a spus să rămân aici până sâmbătă', a spus el, precizând că nu îi este frică. 'Dar, ca și ceilalți, sunt foarte frustrat. Când am auzit vestea, mi-am spus că 'lucrul de care ne temeam s-a întâmplat în cele din urmă'', a adăugat el.

Potrivit unor persoane citate de AFP, niciunul dintre nord-coreenii angajați la Kaesong nu a venit joi la serviciu.

Kim Soo-Hee, o infirmieră care lucra într-un centru medical din zonă, povestește că o parte dintre nord-coreeni păreau să aibă semnale privind soarta complexului de la Kaesong, întrucât întrebau de câteva zile dacă va fi închis.

'Mă îngrijorez pentru ei întrucât, foarte sincer, sunt mai sănătoși datorită faptului că munceau la Kaesong. Au apă, electricitate și au câștigat în greutate pentru că mănâncă bine', a explicat ea.

La Kaesong, firmele sud-coreene plătesc salariile în valută. Însă autoritățile nord-coreene rețin o parte din acești bani și angajații nu primesc decât o mică parte, în monedă locală.

Seulul a anunțat miercuri că își suspendă participarea la complexul industrial , după ce pe 6 ianuarie regimul de la Phenian a efectuat cel de al patrulea test nuclear din 2006, iar duminică a lansat o o rachetă cu rază lungă de acțiune despre care susține că a plasat un satelit pe orbită.

Țările occidentale și Consiliul de Securitate al ONU au condamnat lansarea ca pe un test cu o tehnologie capabilă să transporte focoase nucleare și ca pe o încălcare a rezoluțiilor ONU, amenințând cu sancțiuni mai aspre împotriva regimului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski