Coreea de Sud, „profund dezamăgită“ că premierul japonez a trimis o ofrandă rituală la controversatul sanctuar Yasukuni

Coreea de Sud, „profund dezamăgită“ că premierul japonez a trimis o ofrandă rituală la controversatul sanctuar Yasukuni

Coreea de Sud şi-a exprimat vineri 'dezamăgirea şi regretul' faţă de faptul că prim-ministrul japonez Fumio Kishida a trimis o ofrandă rituală la controversatul sanctuar Yasukuni, considerat un simbol al trecutului militarist al Japoniei şi o sursă de fricţiuni diplomatice cu Seul şi Beijing, transmit agenţiile Yonhap şi Kyodo.

Templul Yasukuni FOTO: EPA EFE

Templul Yasukuni FOTO: EPA EFE

Guvernul de la Seul 'îşi exprimă dezamăgirea şi regretul profunde în legătură cu faptul că liderii Japoniei au trimis încă o dată ofrande şi au adus omagii la sanctuarul Yasukini , care glorifică războiul de agresiune al Japoniei şi omagiază criminali de război', a declarat Lim Soo-suk, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, într-un comunicat.

Coreea de Sud 'îndeamnă cu putere' Japonia să 'înfrunte fără ocolişuri istoria' şi să demonstreze remuşcări sincere pentru trecutul său, a adăugat purtătorul de cuvânt de la Seul.

Reacţia intervine după ce premierul japonez Kishida a trimis vineri o ofrandă rituală constând într-un copăcel 'masakaki' la sanctuar cu ocazia unui festival de primăvară, după cum a relatat presa japoneză, transmite Agerpres.

Ministrul securităţii economice, Sanae Takaichi, a vizitat joi sanctuarul, în prima zi a festivalului, fiind urmat vineri de un grup transpartinic de circa 90 de deputaţi.

Acest sanctuar şintoist , aflat la Tokyo, îi omagiază pe cei 2,5 milioane de soldaţi japonezi morţi în conflictele purtate de Japonia începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în 1945.

El onorează de asemenea memoria unor ofiţeri şi oameni politici japonezi condamnaţi pentru crime de război de un tribunal internaţional după cel de-al Doilea Război Mondial.

Membri ai guvernului japonez vizitează cu regularitate sanctuarul Yasukuni, însă, din 2013, niciun şef în exerciţiu al guvernului nu l-a mai vizitat, după ce prezenţa în acel an a lui Shinzo Abe a provocat furia Beijingului şi Seulului şi admonestări din partea Statelor Unite, principalul aliat al Japoniei

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

4 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?