Coreea de Sud, „profund dezamăgită“ că premierul japonez a trimis o ofrandă rituală la controversatul sanctuar Yasukuni

Coreea de Sud, „profund dezamăgită“ că premierul japonez a trimis o ofrandă rituală la controversatul sanctuar Yasukuni

Coreea de Sud şi-a exprimat vineri 'dezamăgirea şi regretul' faţă de faptul că prim-ministrul japonez Fumio Kishida a trimis o ofrandă rituală la controversatul sanctuar Yasukuni, considerat un simbol al trecutului militarist al Japoniei şi o sursă de fricţiuni diplomatice cu Seul şi Beijing, transmit agenţiile Yonhap şi Kyodo.

Templul Yasukuni FOTO: EPA EFE

Guvernul de la Seul 'îşi exprimă dezamăgirea şi regretul profunde în legătură cu faptul că liderii Japoniei au trimis încă o dată ofrande şi au adus omagii la sanctuarul Yasukini , care glorifică războiul de agresiune al Japoniei şi omagiază criminali de război', a declarat Lim Soo-suk, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, într-un comunicat.

Coreea de Sud 'îndeamnă cu putere' Japonia să 'înfrunte fără ocolişuri istoria' şi să demonstreze remuşcări sincere pentru trecutul său, a adăugat purtătorul de cuvânt de la Seul.

Reacţia intervine după ce premierul japonez Kishida a trimis vineri o ofrandă rituală constând într-un copăcel 'masakaki' la sanctuar cu ocazia unui festival de primăvară, după cum a relatat presa japoneză, transmite Agerpres.

Ministrul securităţii economice, Sanae Takaichi, a vizitat joi sanctuarul, în prima zi a festivalului, fiind urmat vineri de un grup transpartinic de circa 90 de deputaţi.

Acest sanctuar şintoist , aflat la Tokyo, îi omagiază pe cei 2,5 milioane de soldaţi japonezi morţi în conflictele purtate de Japonia începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în 1945.

El onorează de asemenea memoria unor ofiţeri şi oameni politici japonezi condamnaţi pentru crime de război de un tribunal internaţional după cel de-al Doilea Război Mondial.

Membri ai guvernului japonez vizitează cu regularitate sanctuarul Yasukuni, însă, din 2013, niciun şef în exerciţiu al guvernului nu l-a mai vizitat, după ce prezenţa în acel an a lui Shinzo Abe a provocat furia Beijingului şi Seulului şi admonestări din partea Statelor Unite, principalul aliat al Japoniei

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu