Coreea de Sud şi SUA au lansat opt rachete de tip sol-sol, ca răspuns la un test cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune efectuat de către Coreea de Nord

Coreea de Sud şi SUA au lansat opt rachete de tip sol-sol, ca răspuns la un test cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune efectuat de către Coreea de Nord

Acţiunea este o demonstraţie a „capacităţii şi pregătirii de a efectua lovituri de precizie“ împotriva lansărilor de rachete ale Coreei de Nord sau a centrelor de comandă şi sprijin, a declarat oficialul, citat de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul prezidenţial luna trecută, a promis că va adopta o abordare mai dură împotriva Phenianului şi a convenit cu omologul său american Joe Biden, la un summit din mai la Seul, să perfecţioneze exerciţiile militare comune şi postura lor combinată de descurajare.

Armatele din Coreea de Sud şi Statele Unite au tras opt rachete de tip sol-sol în decurs de aproximativ 10 minute, începând cu ora locală 4:45 luni, ca răspuns la cele opt rachete lansate de Coreea de Nord duminică, relatează Yonhap.

Un oficial de la Ministerul sud-coreean al Apărării a confirmat că au fost lansate opt sisteme tactice ale armatei (ATACMS).

Rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune ale Coreei de Nord, lansate duminică spre mare în largul coastei de est, reprezintă probabil cel mai mare test unic al Phenianului, efectuat la o zi după ce Seulul şi Washingtonul au încheiat exerciţiile militare comune.

Exerciţiile bilaterale au implicat un portavion american pentru prima dată în mai bine de patru ani.

Phenianul, care se confruntă de câteva săptămâni cu primul focar cunoscut de COVID-19, a criticat exerciţiile comune anterioare ca fiind un exemplu al ”politicii ostile” continue a SUA faţă de Coreea de Nord, în pofida discuţiilor sale referitoare la diplomaţie.

Coreea de Nord a desfăşurat o serie de lansări de rachete în acest an, de la arme hipersonice la teste ale celor mai mari rachete balistice intercontinentale (ICBM) pentru prima dată în aproape cinci ani.

Yonhap, citând o sursă neidentificată, a precizat că Phenianul a lansat, duminică, rachetele din patru locaţii, inclusiv Sunan, din capitala nord-coreeană.

În luna mai, Coreea de Nord a lansat trei rachete, inclusiv una despre care se crede că este cel mai mare ICBM al său, Hwasong-17, după ce Biden a încheiat o călătorie în Asia în care a acceptat noi măsuri menite să descurajeze Coreea de Nord.

Washingtonul a făcut apel, în luna mai, ca ONU să aplice noi sancţiuni Phenianului în contextul lansărilor sale de rachete balistice, dar China şi Rusia au respins propunerea. Astfel, este prima dată când statele membre Consiliul de Securitate al ONU nu au convenit impunerea de sancţiuni asupra Coreei de Nord din 2006, când Phenianul a efectuat primul său test nuclear.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”