Coreea: Phenianul a dinamitat zece posturi de frontieră în numele reconcilierii

Coreea: Phenianul a dinamitat zece posturi de frontieră în numele reconcilierii

Phenianul a distrus marţi, aruncând în aer cu explozibil, zece posturi de frontieră în zona demilitarizată (DMZ) care divizează Peninsula Coreea, într-o nouă etapă de destindere în curs de desfăşurare între cele două Corei, chiar dacă negocierile asupra denuclearizării între Coreea de Nord şi SUA bat pasul pe loc, relatează AFP.

Această măsură a fost decisă în cursul summitului de la Phenian, care i-a reunit în septembrie pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Nordul a anunţat Sudul că aceste posturi de frontieră ar fi fost distruse aproape simultan, a precizat ministrul apărării sud-coreean. Armata Coreei de Sud a 'constatat şi confirmat că posturile de frontieră au fost complet rase de pe faţa pământului la ora stabilită'.

La rândul său, Seulul este pe cale să distrugă zece buncăre proprii, în principal cu excavatorul, potrivit unui purtător de cuvânt.

Foto: (c) JUNG YEON-JE / EPA


De acum, Nordul dispune de 150 de buncăre, atât de suprafaţă, cât şi subterane, faţă de aproximativ 50, câte are Sudul, conform agenţiei sud-coreene Yonhap.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in este de mult timp susţinătorul unui dialog cu Nord, care dispune de bombă nucleară. Abordarea sa se deosebeşte din ce în ce mai mult de cea a Washingtonului, care cere o denuclearizare totală înainte de orice ridicare a sancţiunilor împotriva Phenianului.

În pofida numelui său, DMZ este una dintre cele mai militarizate frontiere din lume, înţesată cu câmpuri minate şi sârmă ghimpată.

Foto: (c) YONHAP / EPA


Cele două Corei sunt pe cale de a demilitariza localitatea de frontieră Panmunjom, desfăşurând de fiecare parte doar 35 de persoane, care nu vor fi înarmate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?