Corina Creţu, audiată săptămâna viitoare în comisiile din Parlamentul României

Corina Creţu, audiată săptămâna viitoare în comisiile din Parlamentul României

Corina Creţu, propusă comisar european pentru Politici Regionale, va fi audiată de comisiile reunite pentru afaceri europene peste o săptămână, a anunţat, marţi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Birourilor Permanente Reunite.

Conducerea celor două Camere a analizat, în şedinţa de marţi, o scrisoare a premierului Victor Ponta prin care acesta informează asupra atribuirii, în cadrul Comisiei Europene, a portofoliului politici regionale pentru Corina Creţu şi solicită audierea aesteia în comisiile de specialitate.

Pe ordinea de zi a şedinţei s-a mai aflat o scrisoare a senatoarei PDL Anca Boagiu , preşedintele Comsiei pentru afaceri europene, referitoare la desemnarea reprezentantului naţional pentru funcţia de comisar european.

La finalul şedinţei Birourilor reunite, Călin Popescu Tăriceanu a menţionat că au existat ”câteva mici discuţii” privind acest subiect şi s-a dat termen o săptămână pentru audierea în comisii a Corinei Creţu.

”Astăzi, reprezentantul PDL a invocat faptul că procedurile legale nu au fost respectate. Cutuma care s-a instalat la nivelul tuturor ţărilor europene presupune o informare prealabilă discretă şi o discuţie discretă între prim-ministru şi preşedintele Comisiei Europene, în cazul de faţă premierul Victor Ponta cu preşedintele CE, Jean Claude Juncker, în baza căreia premierul îi face câteva propuneri”, a spus Tăriceanu.

El a menţionat că o singură propunere nu poate să fie suficientă, ţinînd cont că, în general, comisarul trebuie să se înscrie ”într-un regim un pic mai complicat”.

Tăriceanu a spus că, în acest sens, la nivelul membrilor Comisiei Europene trebuie să se respecte echilibrul şi proporţionalitatea cu grupurile politice, familiile politice din Parlamentul European şi, de asemenea, trebuie să se păstreze un anumit raport între reprezentarea femeilor şi a bărbaţilor.

”Preşedintele Comisiei are un mandat destul de complicat pentru a reuşi să pună în acord toate aceste lucruri şi cu (...) ponderea ţărilor care solicită anumite poziţii. Abia după ce preşedintele Comisiei îşi dă acceptul cu privire la nominalizare acest nume poate fi făcut public, pentru a nu expune în mod inutil persoane care ar putea fi refuzate, nu pe criteriul profesional sau politic, ci pentru simplul fapt că nu respectă aceste condiţionalităţi pe care preşedintele Comisiei trebuie să le respecte în momentul în care merge în faţa Parlamentului”, a explicat preşedintele Senatului.

”Au existat două propuneri, preşedintele Comisiei a acceptat propunerea referitoare la Corina Creţu, comisar pentru Politici Regionale, şi din acest moment este normal să se intre în procedura internă, adică audierea în faţa comisiilor pentru afaceri europene din cele două Camere”, a continuat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă se va da şi un vot în plenul Parlamentului, el a răspuns: ”În momentul de faţă am stabilit numai la nivel de comisie”.

Comisia Europeană a prezentat oficial, săptămâna trecută, componenţa Executivului european propus de Jean Claude Juncker, în care Corina Creţu este comisar european pentru Politică Regională.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea...

2 Generalul rus Vadim Șamarin, adjunctul lui Gherasimov, a fost reținut

3 „Regele este prea plictisitor în pat”

4 O avea chiloți pe ea?

5 SF curat...