Cornel Penescu, fostul patron al lui FC Argeș, scapă de dosarul devalizării PIC, dar trebuie să plătească peste 10 milioane de lei

Cornel Penescu, fostul patron al lui FC Argeș, scapă de dosarul devalizării PIC, dar trebuie să plătească peste 10 milioane de lei

Cornel Penescu, fostul patron al lui FC Argeș, a scăpat de acuzații în dosarul delapidării companiei PIC cu suma de 13,4 milioane de lei. Tribunalul Argeș a decis încetarea procesului penal din cauza deciziei CCR referitoare la prescripție.

Cornel Penescu Foto: Adevărul

Încă din anul 2017, pe rolul instanței argeșene s-a aflat un dosar cu privire la săvârșirea faptelor de delapidare pe numele fraților Cornel și Ilie Penescu, foști patroni ai lanțului de magazine PIC. Alături de cei doi au mai fost trimiși în judecată fostul administrator al societății, Gheorghiţă Pieca, pentru evaziune fiscală și directorul economic Lucia Weiss pentru complicitate la evaziune fiscală. Lichidatorul judiciar al PIC SA s-a constituit parte civilă în dosar cu 13,4 milioane lei, iar ANAF cu 4,4 milioane lei.

La momentul trimiterii în judecată, Cornel Penescu era în închisoare, în Penitenciarul Mioveni, unde ispășea o pedeapsă de opt ani, rezultată în urma a șapte dosare de corupție în care a fost judecat. Acesta a fost eliberat în noiembrie 2017.

Inculpații sunt buni de plată

Tribunalul Argeș a dispus încetarea procesului penal față de cei patru inculpați din dosar după ce faptele s-au prescris . În schimb, au fost admise acţiunile civile formulate de Statul Român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Juridică și de PIC SA, companie aflată în faliment.

Inculpații trebuie să plătească către ANAF sume uriașe, după cum urmează: Gheorghiță Pieca, în solidar cu inculpata Lucia Weiss și partea responsabilă civilmente SC PIC SA, prin lichidatorul judiciar SC Pricewaterhause Coopers Business Recovery Services IPURL, vor plăti suma totală de 4.287.525,08 lei, iar în solidar și cu inculpatul Penescu Gheorghe Cornel - 2.772.653,14 lei. Gheorghiță Pieca trebuie să plătească și suma de 106.598,58 de lei, conform hotărârii Tribunalului Argeș.

De asemenea, frații Penescu au fost obligați să plătească 13,4 milioane de lei către lichidatorul judiciar al PIC SA. În total, Cornel Penescu trebuie să scoată din buzunare suma de 10 milioane de lei. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel de către inculpați.

Amintiri de 13 milioane de lei din vremea lanțului de magazine PIC

Frații Penescu scapă de dosarul devalizării PIC, dar trebuie să plătească, în total, peste 13 milioane de lei.

Cornel Penescu, în vremea când afacerile mergeau strună Foto: Adevărul

Cornel Penescu, în vremea când afacerile mergeau strună Foto: Adevărul

Conform rechizitoriului procurorilor, Cornel Penescu, în calitate de acționar al PIC SA, în perioada aprilie 2006 – martie 2009, fără a exista obligații de plată și-a însușit, nelegal, sub false motivații precum „plăți salarii”, „plăți fără indicarea obligației destinației” sau „restituire aport” suma totală de 7.642.331,91 lei din patrimoniul societății PIC. În schimb, Ilie Penescu, fratele lui Cornel Penescu, este acuzat că și-a însușit, în mod similar, suma de 5.850.967,99 lei.

Gheorghiță Pieca este unul dintre oamenii de încredere ai lui Cornel Penescu. În trecut, prin intermediul lui Pieca, fostul patron de la PIC a dat mită mai multor funcţionari de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş pentru a-i favoriza firmele, cei doi fiind și condamnați pentru aceste fapte.

În dosarul delapidării PIC, Gheorghiță Pieca este acuzat că, între 2006-2009, prin faptele sale a condus la sustragerea societății de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului general cu suma totală de 4.287.525,08 lei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro