Coronavirus - Noul coronavirus se răspândeşte mai mult ca gripa decât ca SARS (studiu)

Coronavirus - Noul coronavirus se răspândeşte mai mult ca gripa decât ca SARS (studiu)

Oamenii de ştiinţă din China care au studiat probe prelevate din nasul şi gâtul a 18 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus susţin că acesta se comportă mai degrabă ca gripa, în comparaţie cu alte virusuri strâns legate, ceea ce sugerează că se poate răspândi mult mai uşor decât se credea anterior, informează miercuri Reuters.

În cel puţin un caz, virusul era prezent chiar dacă pacientul nu avea simptome, confirmând îngrijorările conform cărora pacienţii asimptomatici pot răspândi boala.

Deşi preliminare, concluziile publicate miercuri în New England Journal of Medicine, oferă noi dovezi conform cărora acest nou coronavirus, care a ucis peste 2.000 de persoane, cea mai mare parte în China, nu seamănă cu virusurile foarte apropiate. ''Dacă se confirmă, acest lucru este foarte important'', a spus doctor Gregory Poland, virusolog şi specialist în vaccinuri la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, care nu a fost implicat în studiu.

Spre deosebire de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS în engleză), care provoacă infecţii în tractul respirator inferior, care pot cauza pneumonie, Covid-19 se pare că preferă atât căile respiratorii superioare cât şi pe cele inferioare. Acest lucru înseamnă nu doar că este capabil să provoace pneumonie severă, dar şi să se răspândească cu uşurinţă ca gripa sau răceala comună.

Cercetătorii din provincia Guangdong au monitorizat cantitatea de coronavirus prezentă la cei 18 pacienţi. Unul dintre aceştia, care prezenta niveluri moderate de virus în nas şi gât, nu a avut niciodată simptome.

Printre cei 17 pacienţi simptomatici, echipa a descoperit că nivelurile virusului au crescut imediat după apariţia primelor simptome, fiind observate cantităţi mai mari de virus în nas decât în gât, un model mai asemănător cu gripa decât cu SRAS.

Nivelul de virus la pacientul asimptomatic a fost similar cu cel prezent la pacienţii cu simptome precum febra. ''Ceea ce indică acest lucru este în mod clar faptul că acest virus poate fi răspândit din tractul respirator superior şi că oamenii îl răspândesc asimptomatic", a explicat Poland.

Rezultatele oferă dovezi suplimentare conform cărora acest virus nou, deşi similar din punct de vedere genetic cu SARS, nu se comportă ca acesta, a declarat Kristian Anderson, imunolog la Scripps Research din La Jolla, care utilizează instrumente de secvenţiere a genelor pentru a depista focare de boli.

''Acest virus este evident mult mai capabil să se răspândească de la om la om decât orice alt coronavirus nou pe care l-am văzut vreodată. Este mult mai asemănător cu răspândirea gripei'', a spus Anderson, care nu a fost implicat în acest studiu.

Cercetătorii au declarat că rezultatele lor completează rapoartelor conform cărora virusul poate fi transmis mai devreme în cursul infecţiei şi sugerează că pentru controlarea virusului va fi nevoie de o abordare diferită de cea care a funcţionat în cazul SARS. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 Așa o fi?

3 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

4 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

5 VIDEO De văzut!