Coronavirus - Un prim deces raportat în Brazilia; Bolsonaro denunţă ''o isterie''

Coronavirus - Un prim deces raportat în Brazilia; Bolsonaro denunţă ''o isterie''

Un prim deces provocat de noul coronavirus a fost anunţat marţi în Brazilia, unde mobilizarea marilor metropole în faţa răspândirii COVID-19 a fost criticată de preşedintele Jair Bolsonaro care a descris-o ca ţinând de "o anumită isterie" care poate afecta economia, informează AFP.

Preşedinţia a anunţat marţi seară că guvernul va solicita Parlamentului să recunoască starea de "calamitate publică" până la sfârşitul anului, în vederea creşterii cheltuielilor publice "pentru a proteja sănătatea şi locurile de muncă ale brazilienilor'.

Prima victimă a noului coronavirus în Brazilia este un bărbat de 62 de ani, care a murit luni într-un spital din Sao Paulo, cel mai populat oraş al ţării şi principalul focar de contaminare.

Potrivit autorităţilor sanitare locale, bărbatul suferea şi de diabet şi de hipertensiune arterială şi nu călătorise în străinătate în ultimele săptămâni.

Bilanţul deceselor ar putea creşte însă în curând: patru decese care ar fi putut fi provocate de coronavirus au fost înregistrate în acelaşi spital, în prezent fiind efectuate analize pentru a fi identificată cauza acestora.

Brazilia, o ţară imensă, cu 210 milioane de oameni, înregistra marţi 291 de cazuri confirmate de COVID-19, potrivit ultimului buletin al Ministerului Sănătăţii.

Chiar înainte de anunţarea primului deces, oraşul Sao Paulo şi statul Rio de Janeiro - al doilea focar de contaminare din ţară - au declarat starea de urgenţă, punând în aplicare o serie de măsuri menite să stopeze răspândirea pandemiei.

Printre aceste măsuri se numără restricţii care afectează restaurantele şi transportul în comun - pe care preşedintele Bolsonaro le consideră însă prea drastice.

"Economia mergea bine, dar acest virus a provocat o anumită isterie. Unii guvernatori, după părerea mea, chiar dacă poate greşesc, au luat măsuri care vor dăuna economiei noastre", a declarat şeful statului la postul de radio local din Rio, Radio Tupi.

Preşedintele de extremă dreapta, în vârstă de 64 de ani - care a anunţat marţi seară al doilea său test pentru coronavirus a ieşit negativ - a provocat deja o revoltă duminică, mergând să-i salute pe participanţii la un miting de susţinere a sa, desfăşurat în Brasilia. Bolsonaro a dat mâna cu aceştia şi a pozat pentru "selfie-uri" în timp ce ţinea el însuşi în mână telefoanele manifestanţilor, în pofida recomandărilor Ministerului Sănătăţii de a fi evitate adunările. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...