Coronavirus / Malaezia: Regele respinge starea de urgenţă, o lovitură pentru premier

Coronavirus / Malaezia: Regele respinge starea de urgenţă, o lovitură pentru premier

Regele Malaeziei, Al-Sultan Abdullah, a respins duminică solicitarea premierului Muhyiddin Yassin de a declara stare de urgenţă în răspuns la criza coronavirusului, afirmând că nu consideră necesară această măsură, relatează Reuters.

Decizia sa este o lovitură pentru Muhyiddin, al cărui mandat în fruntea guvernului este contestat de liderul opoziţiei Anwar Ibrahim şi subminat de disputele din propria coaliţie.

Anwar şi alţi critici ai premierului au denunţat propunerea acestuia de a instaura starea de urgenţă, ce ar cuprinde şi suspendarea parlamentului, drept o tentativă a şefului guvernului de a se menţine la putere.

Or, potrivit palatului regal, regele consideră că guvernul se descurcă bine cu gestionarea crizei coronavirusului, are încredere în premier şi nu este nevoie de o stare de urgenţă, în momentul de faţă.

Regele a făcut apel totodată la politicieni să înceteze disputele politice care pot afecta stabilitatea administraţiei.

Decizia sa vine după o reuniune cu alţi înalţi responsabili ai monarhiei. În Malaezia, Constituţia îi dă suveranului dreptul de a decide impunerea sau nu a stării de urgenţă, în funcţie de ameninţările la adresa securităţii, economiei sau ordinii publice din ţară.

Premierul Muhyiddin este într-o situaţie precară de la preluarea mandatului, în martie, cu o majoritate de doar două locuri, iar luna trecută Anwar a afirmat că dispune de o majoritate parlamentară necesară formării unui nou guvern, cu ajutorul unor "defectori" din coaliţie. La începutul lui noiembrie, premierul trebuie să prezinte bugetul pe 2021, dar nu se ştie dacă va putea obţine voturile necesare pentru aprobarea lui, ceea ce ar echivala cu un vot de neîncredere în Muhyiddin şi ar putea duce la noi alegeri.

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus este în creştere şi în Malaezia, sâmbătă fiind raportate 1228 de cazuri noi, un record zilnic. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina