Coronavirus / Vaccinuri: Polonia nu are ''motive coerente'' pentru a invoca forţa majoră (oficial al CE)

Coronavirus / Vaccinuri: Polonia nu are ''motive coerente'' pentru a invoca forţa majoră (oficial al CE)

Polonia nu are "motive coerente" pentru a invoca forţa majoră în contractul privind livrarea de vaccinuri anti-COVID-19 produse de Pfizer, consemnează luni Reuters, citând un oficial al Comisiei Europene.

Pe 19 aprilie, ministrul polonez al sănătăţii Adam Niedzielski a declarat că ţara sa refuză să primească şi să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID , precizând că dispune încă de 25 de milioane de doze neutilizate.

"La sfârşitul săptămânii trecute, am recurs la clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer - n.r.), că refuzăm să primim aceste vaccinuri şi că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plăţile", a spus atunci ministrul pe postul de televiziune de ştiri TVN24.

El a menţionat atunci că ţara sa nu este direct parte în contractul referitor la vaccinuri, acesta fiind semnat "între Comisie şi producători".

"Nu există motive logice pentru a invoca forţa majoră", a spus oficialul CE citat luni de Reuters şi care a dorit să-şi păstreze anonimatul, dată fiind "sensibilitatea" subiectului.

Acesta a adăugat că "războiul din Ucraina nu a făcut nimic în sensul de a schimba necesităţile de vaccinare ale Poloniei", ba chiar "acum (Polonia) trebuie să vaccineze şi refugiaţi", referire la valul de refugiaţi ajunşi în ţara central-europeană în urma invaziei ruse din Ucraina.

Executivul european a refuzat să comenteze, menţionează Reuters.

Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez al Sănătăţii, Wojciech Andrusiewicz, a precizat la rândul său luni pentru Reuters că "în cazul Pfizer Polonia lucrează cu două firme de avocatură din Belgia", dar nu a început încă oficial o dispută legală.

"Din păcate, nu reuşim deocamdată să vedem solidaritate din partea CE. Pe de altă parte, alte patru state UE sunt interesate de negocieri pentru a face contractele mai flexibile şi vor începe şi ele în curând discuţiile" în acest sens, a adăugat oficialul polonez, fără a da detalii.

El a mai spus că negocierile similare cu Moderna, alt furnizor de vaccinuri anti-COVID-19 în ţările UE, merg "foarte bine". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990