Coronavirus: 10 cazuri de posibile tromboze după vaccinarea cu AstraZeneca

Coronavirus: 10 cazuri de posibile tromboze după vaccinarea cu AstraZeneca

Olanda a raportat 10 cazuri de efecte adverse grave după inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, a declarat luni un centru olandez pentru controlul utilizării medicamentelor, la câteva ore după ce guvernul a anunţat suspendarea utilizării acestui vaccin împotriva coronavirusului ca măsură de precauţie, după ce s-au raportat "posibile efecte secundare" în alte ţări, relatează Reuters.

Pharmacovigilance Centre Lareb a anunţat într-un comunicat că 10 cazuri de efecte secundare raportate în Olanda au inclus cazuri de posibile tromboze sau embolii, însă niciunul dintre acestea nu a inclus un număr redus de trombocite, aşa cum s-a raportat în Danemarca şi Norvegia.

Guvernul olandez a anunţat cu puţin timp înainte de miezul nopţii duminică întreruperea utilizării vaccinului AstraZeneca, ceea ce înseamnă că 43.000 de programări pentru vaccinare au fost anulate în ultima clipă.

Ministerul olandez al Sănătăţii a declarat că speră să reia vaccinarea cu AstraZeneca în câteva săptămâni, afirmând că suspendarea reprezintă doar o "pauză" luată ca măsură de precauţie.

"Sper că (suspendarea nu va dura) mai mult de câteva săptămâni, pentru că avem nevoie de vaccinuri pentru a putea lăsa în urmă această perioadă urâtă", a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, luni dimineaţă.

Campaniile europene de vaccinare au fost afectate în ultimele două săptămâni de informaţii privind apariţia de tromboze la persoane imunizate cu vaccinul AstraZeneca.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a afirmat că nu există niciun indiciu că acestea au fost provocate de vaccinare, poziţie susţinută şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina