Coronavirus: A doua zi a negocierilor post-Brexit, fără strângeri de mâini

Coronavirus: A doua zi a negocierilor post-Brexit, fără strângeri de mâini

A doua zi a primei runde de negocieri între Uniunea Europeană şi Regatul Unit privind viitoarea lor relaţie post-Brexit s-a deschis marţi, la Bruxelles, fără strângeri de mâini între negociatori, din cauza epidemiei provocate de coronavirus, transmite AFP.

Potrivit unor surse apropiate acestui dosar, negociatorii s-au ''pus de acord'' să evite strângerile de mâini, pentru a limita riscurile propagării virusului.

La dispoziţia membrilor delegaţiei britanice au fost puşi dezinfectanţi, a precizat una dintre sursele citate.

După deschiderea de luni, marcată mai ales de o întâlnire între negociatorul-şef al UE Michel Barnier şi omologul său britanic David Frost, discuţiile de marţi vor fi mult mai substanţiale.

Chestiuni cruciale precum condiţiile de concurenţă, pescuitul şi reglementarea diferendelor în viitorul acord vor fi abordate pentru prima dată.

Această primă rundă de discuţii între UE şi Londra se va încheia joi la prânz şi va fi urmată de o conferinţă de presă a lui Michel Barnier. Negociatorul-şef britanic va rămâne de asemenea în Bruxelles până joi, a precizat un diplomat european.

Următoarele runde de negocieri se vor desfăşura alternativ la Bruxelles şi Londra, cu o frecvenţă de 2-3 săptămâni.

Regatul Unit - care a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie - şi blocul comunitar speră să ajungă până la finalul anului la un consens asupra viitoarei lor relaţii, pentru a evita un 'no deal' cu urmări economice brutale, dar ambiţiile celor două părţi sunt divergente, aşa cum a arătat şi prima zi a discuţiilor, luni.

Într-un mesaj pe Twitter, Barnier şi-a reiterat dorinţa de a încheia un ''parteneriat ambiţios şi echitabil'' cu Londra, în timp ce Regatul Unit nu aşteaptă nimic altceva decât ''un acord de liber schimb ce respectă deplin'' independenţa sa. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

3 Așa o fi?

4 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

5 VIDEO De văzut!