Coronavirus: A început vaccinarea în Kazahstan

Coronavirus: A început vaccinarea în Kazahstan

În Kazahstan a început luni vaccinarea împotriva coronavirusului, transmite AFP. Primii injectaţi au fost mai mulţi oficiali din Ministerul Sănătăţii.

Instituţia a anunţat că a primit până acum 22.000 de doze de vaccin din Rusia; populaţia ţării este de 18,5 milioane.

Erlan Kiasov, adjunct al ministrului sănătăţii, a dat asigurări că "n-a resimţit niciun disconfort" după prima doză, care i-a fost administrată în faţa camerelor de filmat şi a zeci de jurnalişti. "Dacă reuşim să imunizăm mai mult de 50% din populaţie, vom putea să revenim în sfârşit la o societate normală, fără restricţii, fără izolări", a declarat el.

În martie, Kazahstanul ar trebui să înceapă să distribuie şi un vaccin de producţie proprie, numit QazCovid-i, aflat în prezent în faza a treia de testare clinică.

Republica ex-sovietică este prima din Asia Centrală unde a început vaccinarea cu Sputnik V. Produsul rusesc a fost înregistrat şi în Turkmenistan, dar administrarea încă nu a început. Uzbekistanul, ţara cu cea mai mare populaţie din regiune - 34 de milioane - a comandat în septembrie anul trecut 35 de milioane de doze.

Vaccinul rusesc, denumit Sputnik V în cinstea primului satelit lansat de Uniunea Sovietică în 1957, a fost înregistrat de Rusia în august 2020, înainte de începerea testării clinice în masă, cunoscută ca faza a treia, şi de publicarea rezultatelor ştiinţifice. El este administrat deja de mai multe ţări, printre care şi Argentina.

Kazahstanul înregistrase oficial până luni 187.970 de cazuri de COVID-19, din care 2476 au dus la decese; conform AFP, unii specialişti consideră că bilanţul este subevaluat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...