Coronavirus: A început vaccinarea în Kazahstan

Coronavirus: A început vaccinarea în Kazahstan

În Kazahstan a început luni vaccinarea împotriva coronavirusului, transmite AFP. Primii injectaţi au fost mai mulţi oficiali din Ministerul Sănătăţii.

Instituţia a anunţat că a primit până acum 22.000 de doze de vaccin din Rusia; populaţia ţării este de 18,5 milioane.

Erlan Kiasov, adjunct al ministrului sănătăţii, a dat asigurări că "n-a resimţit niciun disconfort" după prima doză, care i-a fost administrată în faţa camerelor de filmat şi a zeci de jurnalişti. "Dacă reuşim să imunizăm mai mult de 50% din populaţie, vom putea să revenim în sfârşit la o societate normală, fără restricţii, fără izolări", a declarat el.

În martie, Kazahstanul ar trebui să înceapă să distribuie şi un vaccin de producţie proprie, numit QazCovid-i, aflat în prezent în faza a treia de testare clinică.

Republica ex-sovietică este prima din Asia Centrală unde a început vaccinarea cu Sputnik V. Produsul rusesc a fost înregistrat şi în Turkmenistan, dar administrarea încă nu a început. Uzbekistanul, ţara cu cea mai mare populaţie din regiune - 34 de milioane - a comandat în septembrie anul trecut 35 de milioane de doze.

Vaccinul rusesc, denumit Sputnik V în cinstea primului satelit lansat de Uniunea Sovietică în 1957, a fost înregistrat de Rusia în august 2020, înainte de începerea testării clinice în masă, cunoscută ca faza a treia, şi de publicarea rezultatelor ştiinţifice. El este administrat deja de mai multe ţări, printre care şi Argentina.

Kazahstanul înregistrase oficial până luni 187.970 de cazuri de COVID-19, din care 2476 au dus la decese; conform AFP, unii specialişti consideră că bilanţul este subevaluat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

3 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran