Coronavirus: Accesul la vaccin trebuie să fie 'universal' (UE)

Coronavirus: Accesul la vaccin trebuie să fie 'universal' (UE)

Accesul la un vaccin împotriva coronavirusului trebuie să fie "echitabil şi universal", a estimat joi Comisia Europeană, după anunţul laboratorului francez Sanofi că probabil va servi prioritar Statele Unite, informează France Presse.

"Vaccinul împotriva COVID-19 trebuie să fie o utilitate publică, iar accesul la el trebuie să fie echitabil şi universal', a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Stefan de Keersmaecker.

"Pentru noi, este foarte important, deoarece virusul este un virus global, să lucrăm (pe această temă) la nivel mondial", a insistat el.

Sanofi a anunţat miercuri că va rezerva probabil Statelor Unite întâietatea asupra unui eventual vaccin împotriva noului coronavirus, pe motiv că autorităţile americane, cu care grupul a încheiat un acord de cooperare la jumătatea lunii februarie, au învestit în dezvoltarea sa.

Statele Unite ar putea beneficia de un avans de câteva zile sau săptămâni, potrivit CEO al Sanofi, Paul Hudson, într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg.

Aceste declaraţii au provocat o polemică în Franţa.

Joi, gigantul farmaceutic a dat vina pe Uniunea Europeană, declarând că nu va distribui prioritar în Statele Unite un eventual vaccin împotriva COVID-19 dacă UE se arată "la fel de eficientă" în finanţarea dezvoltării vaccinului.

"Americanii sunt eficienţi în această perioadă. UE trebuie să fie la fel de eficientă în a ne ajuta să punem la dispoziţie acest vaccin foarte rapid", a declarat preşedintele Sanofi France, Olivier Bogillot, la canalul BFMTV.

La 4 mai, Bruxellesul a organizat un teledon mondial pentru finanţarea cercetării şi dezvoltării unui vaccin împotriva noului coronavirus, când s-au strâns contribuţii de 7,4 miliarde de euro.

Acest vaccin va trebui să fie "un bun public mondial", a insistat preşedintele Emmanuel Macron, a cărui ţară a contribuit cu 500 milioane de euro la această operaţiune.

Statele Unite nu au participat la acest teledon.

"Ţinem uşa deschisă administraţiei americane pentru a participa la acest efort mondial", a declarat joi purtătorul de cuvânt şef al Comisiei, Eric Mamer.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Percheziții la clanul interlop Duduianu

2 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

3 „Dragă Marian, ai 3 ani de școală” / Replica medicului Vasi Rădulescu după ce a fost atacat de Godină

4 O dare în gât profi...

5 ULTIMA ORĂ Rusia a început să-și evacueze ambasada de la Kiev și personalul diplomatic din alte orașe ale Ucra…