Coronavirus: Afganistanul a primit o jumătate de milion de doze de vaccin AstraZeneca din India

Coronavirus: Afganistanul a primit o jumătate de milion de doze de vaccin AstraZeneca din India

Afganistanul a primit duminică o jumătate de milion de doze de vaccin AstraZeneca furnizate de India, prima livrare de vaccin anti-COVID-19 în această ţară puternic lovită de epidemie în 2020, informează AFP.

"Am primit 500.000 de doze de vaccin (...) trimise de guvernul indian", a declarat ministrul interimar al sănătăţii al Afganistanului, Wahid Majrooh, pe aeroportul din Kabul, unde a primit livrarea.

Vaccinul, dezvoltat de societatea anglo-suedeză AstraZeneca şi Universitatea Oxford, este fabricat de Serum Institute of India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Acest institut produce într-un ritm accelerat milioane de doze de vaccin AstraZeneca pentru India, ţările vecine şi o mare parte dintre ţările în curs de dezvoltare.

Dozele vor fi administrate în prima etapă personalului din domeniul medical şi persoanelor în vârstă cu boli cronice, a spus ministrul.

Guvernul afgan speră să vaccineze 60% din populaţie şi conlucrează cu Banca Mondială şi Uniunea Europeană pentru a face rost de mai multe doze, a mai spus ministrul.

Noul coronavirus a ajuns în Afganistan în februarie 2020, când mii de migranţi s-au întors din Iran, la acea dată ţara cea mai afectată de epidemie din regiune. În timpul lunilor următoare, Afganistanul, deja afectat de decenii de război, a fost puternic lovit de COVID-19, în special la Kabul.

În august 2020, un studiu al Ministerului Sănătăţii a evaluat la 10 milioane, aproape o treime din populaţie, numărul de persoane contaminate de coronavirus. Potrivit cifrelor oficiale, 55.300 de contaminări au fost înregistrate până acum în Afganistan, dintre care 2.400 s-au soldat cu deces.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”