Coronavirus: Aproape 400.000 de persoane au primit cea de-a doua doză de vaccin în Italia

Coronavirus: Aproape 400.000 de persoane au primit cea de-a doua doză de vaccin în Italia

In faţa întârzierilor înregistrate în livrările de vaccinuri de la Pfizer şi AstraZeneca, guvernul italian s-a văzut obligat să reprogrameze planul naţional de vaccinare şi să-şi revizuiască obiectivele, deşi până în prezent aproape 400.000 de persoane au primit cele două doze necesare pentru a se proteja împotriva noului coronavirus, relatează joi EFE.

În total 2.309.000 de locuitori au primit prima doză, mai ales personalul sanitar, după ce s-a decis amânarea vaccinării persoanelor de peste 80 de ani şi facilitarea celei de-a doua doze personalului de risc, în contextul penuriei de vaccinuri.

Domenico Arcuri, comisarul extraordinar pentru situaţia de urgenţă generată de pandemie, a cerut Avocatului Poporului să demareze procedurile legale faţă de întârzierile de care s-au făcut vinovate companiile farmaceutice şi care au dat peste cap planurile de vaccinare în multe regiuni ale ţării.

Arcuri a subliniat o scădere cu 29 % a livrărilor efectuate săptămâna trecută şi cu 20% a celor de săptămâna aceasta. Pfizer a anunţat ulterior că livrările vor reveni la normalitate săptămâna aceasta şi că din 15 februarie va avea loc o creştere a producţiei de vaccinuri.

Ministrul adjunct al sănătăţii Pierpaolo Sileri a explicat că întârzierile determinate de Pfizer vor duce la amânarea cu patru săptămâni a începerii campaniei de vaccinare pentru persoanele de peste 80 de ani şi cu între 6 - 8 săptămâni pentru restul populaţiei.

Potrivit lui Sileri, dozele pe care le va primi Italia în următoarele săptămâni ar trebui să fi suficiente pentru a completa vaccinarea cu prima şi a doua doză a personalului sanitar şi a rezidenţilor din casele pentru bătrâni.

Între timp, Italia a decis să investească în propriul vaccin şi a anunţat marţi mobilizarea a 81 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestui vaccin pe care îl elaborează compania ReiThera.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?