Coronavirus: Armata, acuzată de ''asociere la genocid'' pentru gestionarea epidemiei de COVID-19 în Brazilia

Coronavirus: Armata, acuzată de ''asociere la genocid'' pentru gestionarea epidemiei de COVID-19 în Brazilia

Ministerul Apărării şi forţele armate din Brazilia şi-au exprimat luni indignarea faţă de afirmaţiile unui judecător potrivit căruia armata, prin modul în care a gestionat epidemia de coronavirus în ţară, "se asociază unui genocid", relatează France Presse.

"Comentarii de această natură, total departe de fapte, suscită indignare. Este o acuzaţie gravă, nefondată, iresponsabilă şi în plus foarte lipsită de consistenţă", se menţionează într-un comunicat semnat de ministrul apărării Fernando Azevedo e Silva şi de şefii armatei terestre, marinei şi forţelor aeriene.

Ministerul Apărării brazilian a anunţat că va aduce cazul în faţa Parchetului pentru ca acesta să ia "măsurile adecvate".

În contextul pandemiei, forţele armate "s-au angajat dimpotrivă complet în protejarea vieţilor", asigură Ministerul Apărării.

Afirmaţiile controversate au fost pronunţate sâmbătă de către un judecător al Curţii Supreme din Brazilia, Gilmar Mendes, în cursul unei dezbateri organizate de o revistă braziliană.

Judecătorul Mendes a deplâns "vidul" care domneşte, potrivit lui, la Ministerul Sănătăţii, în prezent condus interimar de către un militar, generalul Eduardo Pazuello.

"Trebuie spus clar: armata se asociază unui genocid şi asta nu este rezonabil. Trebuie să se pună capăt acestei situaţii", a spus el.

Vicepreşedintele brazilian, generalul Hamilton Mourao, şi-a exprimat de asemenea indignarea faţă de aceste afirmaţii, apreciind că judecătorul "a depăşit limitele criticii".

Generalul Pazuello l-a înlocuit la conducerea Ministerului Sănătăţii pe Nelson Teich, care a demisionat din cauza divergenţelor de opinie cu preşedintele Jair Bolsonaro cu privire la modul de gestionare a epidemiei în Brazilia, a doua ţară după SUA cea mai afectată de COVID-19 în ceea ce priveşte numărul contaminărilor şi al deceselor.

Teich la rândul său îi succedase lui Luiz Henrique Mandetta, demis de Bolsonaro pentru că susţinuse măsurile de carantină aplicate în mai multe state braziliene împotriva avizului preşedintelui şi pentru că a criticat utilizarea hidroxiclorochinei, un medicament controversat apărat de Bolsonaro. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

2 Medic român în Suedia / Am ajuns să invidiez România

3 Așa o fi?

4 Raport / Bill Gates ar fi cel mai mare proprietar de terenuri agricole din SUA

5 O poveste despre corupție și curvăsărie din Spania. Acest om și-a îngropat cariera pentru că n-a reușit s-o „i…