Coronavirus: Austria anunţă o nouă relaxare a restricţiilor, dar avertizează că va ''apăsa butonul stop'' dacă evoluţia nu e favorabilă

Coronavirus: Austria anunţă o nouă relaxare a restricţiilor, dar avertizează că va ''apăsa butonul stop'' dacă evoluţia nu e favorabilă

Austria va permite începând de vineri adunarea în grupuri de până la zece persoane, a transmis marţi guvernul de la Viena într-un anunţ despre noi paşi privind relaxarea restricţiilor menite să combată răspândirea noului coronavirus, avertizând însă că oricând s-ar putea ''apăsa butonul stop'' dacă numărul cazurilor de COVID-19 va creşte din nou, transmite agenţia DPA.

Ministrul austriac al sănătăţii, Rudolf Anschober, a precizat la o conferinţă de presă că la sfârşitul acestei săptămâni expiră restricţiile privind deplasările, care vor fi înlocuite cu obligaţia de a păstra în spaţiul public o distanţă de cel puţin un metru faţă de celelalte persoane, cu excepţia transportului public, unde va fi obligatorie purtarea măştii. De la jumătatea lunii martie în Austria părăsirea domiciliului este permisă numai pentru activităţile esenţiale, precum mersul la serviciu, la cumpărături sau pentru plimbări scurte.

Guvernul austriac a mai anunţat marţi deschiderea hotelurilor şi a bazinelor de înot la sfârşitul lunii mai, în contextul în care sectorul turistic asigură circa 6% din PIB-ul Austriei şi a fost puternic afectat de măsurile împotriva epidemiei. Însă în timp ce executivul de la Viena a semnalat că la vară turiştii germani vor fi bineveniţi în Austria, cel de la Berlin i-a îndemnat pe cetăţenii germani ca anul acesta să-şi petreacă vacanţele în propria ţară.

Ministrul austriac al sănătăţii a ţinut să adauge că ridicarea restricţiilor va fi monitorizată constant pentru a vedea dacă ea conduce la o eventuală creştere a numărului cazurilor de COVID-19, care în ultima săptămână au fost constant sub o sută în Austria. ''Oricând putem apăsa butonul stop'', a atenţionat el.

Austria este una dintre ţările europene care au reuşit cel mai bine să pună sub control epidemia cu noul coronavirus, scăderea constantă a numărului noilor cazuri permiţându-i să adopte o serie de decizii de relaxare a izolării.

Săptămâna trecută au fost redeschise magazinele mici (care au mai puţin de 400 de metri pătraţi) şi centrele de grădinărit, celelalte magazine şi centrele de înfrumuseţare urmând să-şi reia activitatea pe 1 mai, iar de la jumătatea lunii mai vor fi redeschise şi spaţiile culturale, inclusiv bibliotecile, librăriile, unele muzee, barurile şi restaurantele şi se vor relua serviciile religioase.

Dar numărul persoanelor care au acces în supermarketuri va continua să fie limitat, orice adunare publică este interzisă, inclusiv evenimentele sportive şi culturale. De asemenea, evenimentele la care se adună multă lume, precum festivalurile muzicale, rămân suspendate până pe 31 august, probabil chiar şi după această dată în cazul teatrelor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...