Coronavirus: Autorităţile sud-coreene au prezentat un set de recomandări pentru funcţionarea viitoare a vieţii sociale şi economice

Coronavirus: Autorităţile sud-coreene au prezentat un set de recomandări pentru funcţionarea viitoare a vieţii sociale şi economice

Coreea de Sud a prezentat public vineri un set de recomandări care să ghideze comportamentul oamenilor şi al instituţiilor în fiecare situaţie a vieţii sociale şi economice în următorii doi ani de nouă 'normalitate' post-coronavirus, informează Reuters şi Yonhap.

Testarea în masă, urmărirea intensivă a contactelor şi folosirea aplicaţiilor mobile au permis Coreei de Sud să limiteze răspândirea coronavirusului prin distanţare socială, mai degrabă decât prin o îndelungată izolare în locuinţe.

Guvernul a prelungit măsurile de distanţare socială până la 5 mai, oferind o oarecare relaxare în cazul bisericilor şi al centrelor sportive, dar îndemnând la vigilenţă atât timp cât au continuat să apară cazuri de import şi mici focare.

Centrul coreean pentru prevenirea şi controlul maladiilor (KCDC) a raportat vineri doar şase cazuri noi de infectare cu coronavirus, cel mai scăzut număr de la vârful atins pe 28 februarie, de 909 contaminări. De asemenea, nu s-a mai înregistrat niciun deces faţă de cele 240 anterioare. Autorităţile speră că numărul de noi infectări va scădea la zero în zilele următoare. Bilanţul total al contaminărilor este de 10.780 într-o ţară cu aproape 52 milioane de locuitori.

'Unii experţi se aşteaptă că noul coronavirus va persista timp de doi ani, iar noi trebuie să acceptăm realitatea că nu ne putem întoarce la viaţa pre-COVID-19 în acest timp', a declarat ministrul adjunct al sănătăţii, Kim Gang-lip, într-un briefing de presă.

'Guvernul pregăteşte o tranziţie spre o schemă de distanţare socială sustenabilă, cu scopul de a ne desfăşura activitatea socială şi economică regulată şi de a împiedica în acelaşi timp infectările cu coronavirus', a precizat el.

Recomandările detaliază un cod de conduită în domenii precum locurile de muncă, transporturile, restaurantele, cumpărăturile, sălile de sport, şi începe cu reguli generale cum sunt spălatul mâinilor, păstrarea distanţei, verificarea regulată a temperaturii corporale şi dezinfectarea.

Potrivit autorităţilor sanitare, 12 ministere au pregătit ghidurile de igienă preventivă pentru 31 de domenii, ce acoperă aproape toate situaţiile în care se pot afla oamenii în viaţa de zi cu zi.

Astfel, oamenilor li se cere să rămână acasă dacă au simptome de COVID-19, cum ar fi febră, sau dacă au fost în străinătate în precedentele două săptămâni.

Indiferent de loc, sud-coreenii sunt sfătuiţi să păstreze o distanţă de 2 metri atunci când se întâlnesc.

La locurile de muncă sunt puternic încurajate videoconferinţele, cursurile online, telemunca şi programul flexibil.

Pasagerii din transportul public vor trebui să poarte măşti şi să încerce să-şi rezerve loc în rânduri goale, iar în taxiuri să se plătească cu aplicaţii mobile.

În restaurante şi cafenele, oamenii sunt sfătuiţi să rămână cât mai puţin timp posibil, iar proprietarilor li se cere să distanţeze mesele, să folosească de preferinţă pereţi despărţitori şi să încurajeze luarea preparatelor la pachet, livrările la domiciliu şi plăţile online.

Proprietarii de magazine sau mici afaceri ar trebui să limiteze evenimentele cu un mare număr de oameni, iar persoanele care iau parte la întruniri religioase sunt sfătuite să poarte măşti.

Guvernul precizează că aceste recomandări nu au putere de lege, însă, în cazul celor mai importante, ar putea fi introduse sancţiuni pentru cei care le încalcă.

Autorităţile spun că au decis să prezinte recomandările înainte ca ţara să intre în tranziţia spre 'carantina vieţii zilnice', dat fiind că un astfel de sistem trebuie să obţină un consens social. Potrivit guvernanţilor, recomandările propuse urmează să fie confirmate ulterior după ce vor fi ascultate opiniile diferitelor persoane.

Coreea de Sud a format deja un comitet pentru discutarea 'carantinei din viaţa de zi cu zi', comitet din care fac parte experţi medicali, oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai unor grupuri civice. Oficialii subliniază însă că strategia va da rezultate numai dacă oamenii vor rămâne prudenţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina