Coronavirus: Boris Johnson, atacat pentru modul în care guvernul a gestionat criza

Coronavirus: Boris Johnson, atacat pentru modul în care guvernul a gestionat criza

Prim-ministrul britanic Boris Johnson este confruntat cu apelul la o anchetă independentă asupra modului în care guvernul conservator a gestionat criza provocată de coronavirus, după ce nu a reuşit să explice suficient raportarea parţială a deceselor, testarea limitată şi deficitul de echipamente de protecţie în spitale, transmite miercuri Reuters.

'Odată ce vom fi traversat această criză, va fi necesar, desigur, să existe o anchetă independentă care să analizeze în mod oficial răspunsul guvernului la pandemie', a declarat Ed Davey, liderul interimar al Partidului Liberal Democrat.

'Ancheta trebuie să dispună de cele mai largi prerogative având în vedere deficienţele şocante ale guvernului în ce priveşte echipamentul de protecţie pentru personalul medical, şi răspunsul lent al guvernului, pentru a afla adevărul şi a-i da lui Boris Johnson ocazia să răspundă întrebărilor din ce în ce mai serioase', a adăugat liberal-democratul.

Şi liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a spus că guvernul a reacţionat cu întârziere şi că, la un moment dat, Marea Britanie va trebui să facă o analiză retrospectivă a crizei.

Boris Johnson, care se află în recuperare după ce s-a luptat cu complicaţii severe ale COVID-19, vorbeşte la telefon şi participă la unele şedinţe.

Bilanţul real al deceselor provocate de epidemie în Marea Britanie a fost cu 40% mai mare decât arătau cifrele guvernamentale la 10 aprilie, conform unor date oficiale ce arată că Regatul Unit este pe cale să devină una din ţările cele mai afectate din Europa.

Cele mai recente date spitaliceşti indică un bilanţ de 17.337 de decese la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Potrivit Financial Times, o analiză a celor mai recente date ale biroului de statistică ONS arată că epidemia a provocat 41.000 de decese în Marea Britanie.

Ministrul sănătăţii, Matt Hancock, le-a declarat reporterilor că decalajul de 40% dintre cifrele zilnice şi datele mai cuprinzătoare la ONS 'nu constituie o reprezentare exactă a acestor cifre'.

Confuzie a existat şi în privinţa aparatelor de respirat. Un responsabil din Ministerul de Externe a afirmat marţi că s-a înşelat atunci când a declarat într-o comisie parlamentară că guvernul a luat o decizie politică de a nu participa la un program european de achiziţie de ventilatoare.

Şi în ce priveşte testările, Marea Britanie se află mult în urma altor state europene, precum Germania. Ministrul Hancock a fost întrebat despre promisiunea că se va ajunge la 100.000 de teste pe zi până la sfârşitul lunii. Deocamdată, Marea Britanie realizează doar 18.200 de teste pe zi.

Într-un editorial, cotidianul Daily Mirror scrie: 'Guvernul inept urcă incompetenţa pe culmi periculoase. Cei responsabili trebuie traşi la răspundere dacă mor oameni cu zile'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria