Coronavirus: Boris Johnson evocă eforturile ''incredibile'' ale Marii Britanii, a doua în lume ca număr de decese

Coronavirus: Boris Johnson evocă eforturile ''incredibile'' ale Marii Britanii, a doua în lume ca număr de decese

Premierul britanic Boris Johnson, criticat pentru modul în care a gestionat criza provocată de noul coronavirus în Regatul Unit, a lăudat miercuri eforturile "incredibile" ale ţării sale pentru combaterea epidemiei de COVID-19, în pofida bilanţului foarte ridicat al maladiei, potrivit AFP.

Aproape 41.000 de persoane testate pozitiv pentru noul coronavirus au decedat în Regatul Unit, conform unui bilanţ oficial publicat marţi şi chiar peste 50.000 dacă sunt incluse şi cazurile suspecte. Acesta este bilanţul cel mai grav în Europa şi al doilea în lume după SUA.

"Săptămâna trecută, premierul a spus că este mândru de bilanţul guvernului", a amintit şeful opoziţiei laburiste, Keir Starmer, înterpelându-l pe preşedintele Camerei Comunelor. "Dar nu este nicio mândrie în aceste cifre, nu-i aşa?"

"Îi vom plânge pe fiecare dintre ei şi suntem îndureraţi pentru ei la fel ca pentru rudele şi prietenii lor", a răspuns Boris Johnson într-un schimb de replici acerb. Dar "referitor la ceea ce a făcut această ţară pentru a combate epidemia trebuie să spun că nu sunt deloc de acord cu modul în care prezentaţi lucrurile", a adăugat el.

Criticat pentru că a întârziat să introducă regimul de izolare în ţară, ceea ce ar fi costat mii de vieţi, Johnson a apreciat că era prematur să se stabilească comparaţii cu alte ţări, aşa cum au avertizat unii experţi din cauza metodelor de înregistrare diferite şi a pandemiei, în continuare prezentă.

Premierul a citat "realizarea incredibilă" a Serviciului public de sănătate (NHS), care a construit de urgenţă spitale de campanie - ce nu au fost utilizate, practic, în cele din urmă - şi maniera "incredibilă" în care ţara s-a mobilizat pentru a permite ca "virusul să fie ţinut sub control".

Referitor la ieşirea din izolare a ţării, aplicată progresiv de la începutul lunii iunie şi considerată prematură de unii oameni de ştiinţă, el a asigurat: "Avem un plan, îl vor urma şi ne vom ţine de el".

Şcolile au fost redeschise parţial la începutul lunii iunie, iar toate magazinele de vânzare cu amănuntul şi grădinile zoologice îşi vor putea redeschide porţile lunea viitoare în Anglia. Barurile, restaurantele şi frizeriile vor trebui să aştepte până la 4 iulie "cel mai devreme".

Guvernul în schimb a renunţat marţi la proiectul său de a permite tuturor elevilor să se întoarcă în clase înainte de vacanţa de vară. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică