Coronavirus: Cinematografele din SUA şi Canada, cele mai slabe încasări din ultimii 40 de ani în 2020

Coronavirus: Cinematografele din SUA şi Canada, cele mai slabe încasări din ultimii 40 de ani în 2020

Cinematografele din SUA şi Canada au înregistrat în 2020 cele mai slabe încasări din ultimele patru decenii reuşind să atragă anul acesta doar 2,3 miliarde de dolari, cea mai slabă cifră după 1980, fără a mai pune la socoteală inflaţia, relatează EFE.

Potrivit datelor analiştilor de la Comscore, publicate luni de The Hollywood Reporter, pandemia ar fi avut un efect devastator pentru cea mai importantă piaţă din industria cinematografică, care a putut să opereze cu sălile de cinema complet deschise doar până la jumătatea lunii martie.

Cele 2,3 miliarde de dolari reprezintă o scădere cu 80 % faţă de anul 2019, care a însumat 11,400 miliarde de dolari.

Ar putea fi totodată cele mai slabe cifre înregistrate de la începutul anilor 1980. Asociaţia Cinematografică din SUA a semnalat că în 1984 cinematografele din ţară au avut încasări de 4 miliarde de dolari.

De-a lungul anului 2020, sălile de cinema din America de Nord nu au reuşit să depăşească handicapul provocat de închiderea în primăvară a cinematografelor impusă de pandemia de coronavirus.

În timp ce în Asia au putut să se redeschidă iar în Europa au putut funcţiona câteva luni la jumătate din capacitate în cel de-al doilea val al pandemiei, în SUA unele state atât de importante pentru această industrie, precum California sau New York, nu au permis ca sălile să-şi reia activitatea în timp ce altele au funcţionat cu un public limitat.

În pragul colapsului în SUA, principala piaţă mondială

Cinematografele din SUA au tras deja semnalul de alarmă cu privire la delicata situaţie financiară în care se află. Cel mai mare lanţ de cinematografe din ţară, AMC, i-a avertizat în octombrie pe investitori că ar putea rămâne fără lichidităţi înainte de sfârşitul anului.

"Având în vedere lista redusă de filme şi fără o creştere semnificativă a spectatorilor (...) resursele în numerar se vor epuiza înainte de încheierea anului 2020 sau la începutul anului 2021", se arată într-un raport al AMC la care a avut acces EFE.

Doar studioul Warner Bros. a îndrăznit să lanseze în cinematografe filmul "Tenet", al lui Cristopher Nolan, vara aceasta cu rezultate slabe, în timp ce restul superproducţiilor vor fi lansate direct pe platformele de "streaming" până când se va încheia pandemia.

"Wonder Woman 1984" va fi primul filmul care va avea astfel premiera de Crăciun.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...