Coronavirus: Cu epidemia sub control, Albania relaxează restricţiile, dar îi va încarcera pe cei care nu respectă carantina

Coronavirus: Cu epidemia sub control, Albania relaxează restricţiile, dar îi va încarcera pe cei care nu respectă carantina

După 28 de zile de măsuri riguroase de izolare pentru combaterea coronavirusului, Albania se pregăteşte se relaxeze unele dintre acestea, dar instituie pedeapsa cu închisoarea pentru cei care nu respectă carantina, relatează joi agenţia EFE.

Cu un sistem sanitar în stare precară, dar care totuşi dispune de 310 paturi pentru pacienţii COVID-19, la o populaţie de 2,8 milioane locuitori, Albania a aplicat de timpuriu măsuri radicale de combatere a epidemiei şi sancţiuni severe pentru nerespectarea acestora, mai ales că numeroşi albanezi din diaspora din Italia au revenit în ţară.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate în Albania numai 9 cazuri noi de COVID-19, al căror total a ajuns la 409, dintre care 22 de decese şi 165 de vindecări. La ora actuală sunt spitalizaţi 58 de pacienţi, dintre care numai patru sunt intubaţi, astfel că aproape toate cele 304 ventilatoare pentru terapie intensivă de care dispun spitalele albaneze sunt libere.

Albania a fost prima ţară europeană care a închis şcolile şi a oprit transportul public chiar înainte de apariţia primului caz de coronavirus, pentru ca imediat apoi să-şi închidă şi graniţele, permiţând doar transportul de mărfuri. Pensionarii nu au mai putut să iasă deloc din case, iar forţele de ordine au patrulat pe străzi pentru a supraveghea respectarea restricţiilor şi identificarea celor veniţi din străinătate care nu ar respecta izolarea.

O măsură mai recentă împotriva răspândirii virusului a fost instalarea de cabine de dezinfectare în pieţele în aer liber ale capitalei Tirana, cei ieşiţi la cumpărături fiind obligaţi să treacă prin aceste cabine atât la intrarea cât şi la ieşirea din piaţă.

''Dacă nu am fi luat toate aceste măsuri, acum am fi numărat mii de morţi'', a declarat premierul Edi Rama, care însă a avertizat joi că revenirea la normal va dura şi le-a cerut conaţionalilor săi ''să reziste până la sfârşitul acestui război''.

Până în prezent numai un membru al fiecărei familii avea dreptul să iasă la cumpărături şi aceasta numai pentru maxim o oră pe zi, perioadă ce va fi extinsă la 90 de minute şi va fi de asemenea permisă din nou folosirea autoturismelor personale pentru a merge la serviciu.

''Redeschiderea va fi cu picătura şi însoţită de sancţiuni grave, nu împotriva poporului, ci a celor care nu ascultă'', a mai avertizat şeful guvernului, anunţând noi sancţiuni penale.

Astfel, cei care nu respectă carantină riscă de acum înainte între 3 şi 10 ani de închisoare, pedeapsă ce merge până la 15 ani în cazul unui bolnav de COVID-19 care infectează o altă persoană şi aceasta din urmă moare. Nerespectarea repetată a orelor de izolare - de la 05:00 la 13:00 şi în weekend - va fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani, pentru toate aceste decizii fiind revizuit Codul Penal.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?