Coronavirus: Cu epidemia sub control, guvernul ceh prezintă un plan de redeschidere graduală a sectorului serviciilor

Coronavirus: Cu epidemia sub control, guvernul ceh prezintă un plan de redeschidere graduală a sectorului serviciilor

Guvernul ceh a aprobat marţi un plan de reluare progresivă a activităţilor comerciale, transmiţând astfel un semnal de redeschidere a economiei sufocate de măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus care în Republica Cehă pare să fie în declin.

Conform planului, preluat de agenţia Reuters, micile magazine se vor redeschide pe 20 aprilie, va urma redeschiderea magazinelor mai mari pe 11 mai, iar restaurantele şi mall-urile îşi vor relua activitatea pe 8 iunie.

Potrivit worldometers.info, Republica Cehă, ţară cu circa 10,5 milioane de locuitori, avea până marţi confirmate 6.101 de cazuri de COVID-19, cu 42 mai multe faţă de ultima raportare, în timp ce numărul total al deceselor provocate de această boală este de 161.

Potrivit ministrului adjunct al sănătăţii, Roman Prymula, datele din prezent arată că un pacient infectat cu noul coronavirus infectează în medie mai puţin de o persoană, ceea ce înseamnă că epidemia este acum în declin în Republica Cehă.

Aceasta a fost printre primele state europene care au instituit în luna martie starea de urgenţă şi a aplicat măsuri foarte severe de limitare a epidemiei. Frontierele au fost închise atât pentru străinii care vor să intre în ţară cât şi pentru cetăţenii cehi care ar dori să plece în străinătate, a fost sistat complet transportul aerian, s-au interzis deplasările neesenţiale, au fost închise şcolile, barurile, teatrele, cinematografele şi celelalte locuri unde se poate aduna multă lume, iar masca a devenit obligatorie pentru orice ieşire din casă.

Ministrul ceh al sănătăţii Adam Vojtech a ţinut să precizeze marţi că purtarea măştii va rămâne deocamdată obligatorie, în pofida preconizatei relaxări a măsurilor de izolare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”