Coronavirus: Cuba va administra propriul vaccin în primul semestru din 2021

Coronavirus: Cuba va administra propriul vaccin în primul semestru din 2021

Cuba va fi în măsură să administreze propriul vaccin împotriva COVID-19 întregii sale populaţii în primul semestrul al anului 2021, potrivit unui înalt responsabil din domeniul sănătăţii, notează miercuri AFP.

Insula va putea "să imunizeze populaţia cubaneză împotriva coronavirusului în primul semestru din 2021", a declarat directorul Institutului de vaccinare Finlay (IFV), Vicente Vérez Bencomo, citat de jurnalul oficial Granma.

Două vaccinuri candidate împotriva COVID-19 sunt în curs de elaborare la IFV, Soberana 01 şi Soberana 02.

Vicente Vérez Bencomo a făcut aceste declaraţii cu ocazia unei vizite la institut a preşedintelui cubanez Miguel Diaz-Canel.

Cele două "soberana au avansat bine în testele clinice, primul încheie faza 1, iar al doilea intră în faza 2", a precizat el.

Unui grup de circa o mie de voluntari li se vor administra diferite variante de Soberana 02 în ianaurie şi, după ce vor fi făcute evaluările, va putea începe faza 3 cu participarea a 150.000 de persoane la Havana, a mai spus Vicente Vérez Bencomo.

În prezent, se poartă negocieri pentru a efectua faza 3 a vaccinului Soberana 02 şi în alte ţări, dată fiind numărul scăzut de cazuri de COVID-19 în rândul populaţiei cubaneze.

Centrul de inginerie genetică şi biotehnologie lucrează, de asemenea, la două vaccinuri candidate împotriva coronaviruslui, numite Mambisa şi Abdala.

Oamenii de ştiinţă cubanezi au o vastă experienţă în domeniul cercetării vaccinurilor. Programul naţional de vaccinare infantilă prevede 11 vaccinuri, dintre care opt produse pe insulă, pentru a lupta împotriva a 13 boli.

Deşi o resurgenţă a numărului de cazuri este constatată din cauza redeschiderii frontierelor, numărul de cazuri rămâne scăzut în Cuba, mai ales în comparaţie cu vecinii săi: duminică se ridica la 11.434 de cazuri, dintre care 143 de decese, pentru o populaţie de 11,2 milioane de locuitori. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”