Coronavirus: Curtea Supremă a Braziliei ordonă guvernului publicarea datelor complete asupra bilanţului pandemiei

Coronavirus: Curtea Supremă a Braziliei ordonă guvernului publicarea datelor complete asupra bilanţului pandemiei

Un judecător de la Curtea Supremă a Braziliei a ordonat ca guvernul să înceapă să publice din nou date complete asupra pandemiei de COVID-19, considerând că sunt necesare pentru protejarea sănătăţii publice, relatează marţi dpa.

Hotărârea judecătorului Alexandre de Moraes a fost făcută publică marţi după ce guvernul a oprit publicarea datelor cumulate în weekend, limitându-se la cifre zilnice.

Mai înainte, el a întârziat publicarea statisticilor COVID-19 cu trei ore după principalul program de ştiri televizate în timpul serii.

Preşedintele Jair Bolsonaro a minimalizat importanţa pandemiei, în ciuda faptului că Brazilia a confirmat peste 700.000 de infecţii, al doilea număr ca mărime la nivel mondial după Statele Unite. Peste 37.000 de oameni au murit.

Măsurile guvernului asupra statisticilor au stârnit o furtună de critici din partea parlamentarilor, experţilor în sănătate şi juridici.

În hotărârea sa, Moraes a subliniat gravitatea pandemiei şi a declarat că a cerut autorităţilor "să pună în aplicare protecţia sănătăţii publice", potrivit comunicatului publicat pe site-ul Curţii Supreme.

Judecătorul a mai spus că Ministerul Sănătăţii trebuie "să restabilească pe deplin divulgarea cotidiană a datelor epidemiologice privind pandemia de COVID-19", inclusiv pe site-ul său.

El "a subliniat consecinţele dezastruoase pentru populaţie dacă măsurile recunoscute la nivel internaţional nu sunt adoptate, precum colectarea, analiza, stocarea şi diseminarea datelor epidemiologice relevante".

Între timp, un grup de organisme media a început publicarea completă a datelor privind COVID-19 pe baza informaţiilor regionale.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria