Coronavirus: Danemarca exclude cea de-a patra doză de vaccin, precum şi 'booster'-ul pentru persoanele sub 18 ani

Coronavirus: Danemarca exclude cea de-a patra doză de vaccin, precum şi 'booster'-ul pentru persoanele sub 18 ani

Danemarca a exclus vineri posibilitatea de a administra cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19 şi nu va oferi doza "booster" persoanelor cu vârste sub 18 ani, datorită ratei înalte de imunizare a populaţiei, unui pericol mai mic pe care îl presupune varianta Omicron şi stagnării evoluţiei numărului de infectări, relatează EFE.

Aceste motive au fost deja invocate de autorităţile daneze pentru ridicarea în urmă cu zece zile a tuturor restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, Danemarca devenind astfel prima ţară din Europa care adoptă acest tip de măsuri.

Direcţia Generală a Sănătăţii, care a recomandat însă a patra doză de vaccin anti-COVID pentru persoanele cu boli grave şi celor vulnerabile, consideră că atât cei cu vârste peste 85 de ani, rezidenţii din căminele de vârstnici. cât şi restul populaţiei sunt bine protejaţi datorită dozei de supra-rapel ("booste") şi nu au nevoie în situaţia actuală de o doză suplimentară de vaccin.

Ministerul Sănătăţii, care prevede să încheie programul de vaccinare în primăvara aceasta, recomandă însă vaccinarea tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, contrar celorlalte ţări scandinave şi Germaniei şi ignorând opoziţia unora dintre medici şi a părinţilor danezi.

Deşi programul de vaccinare a copiilor avansează lent, cu un procent mai mic de 50% dintre copii vaccinaţi cu o doză, autorităţile sanitare daneze sunt de părere că vaccinarea minorilor a contribuit la reducerea cazurilor în momentul de vârf al pandemiei.

Danemarca, una dintre ţările cu cele mai mari număre de teste pe cap de locuitor din lume, a raportat săptămâna aceasta, pentru prima oară în 2022, o scădere uşoară a numărului de infectări, care se menţin totuşi la niveluri ridicate, cu o incidenţă săptămânală de 5.061 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În total, 80,9% dintre danezi sunt vaccinaţi cu schemă completă, iar 61,3% dintre ei au primit şi cea de-a treia doză ("booster"). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...