Coronavirus: Datele personale a 700.000 de francezi au devenit publice din cauza unei probleme informatice

Coronavirus: Datele personale a 700.000 de francezi au devenit publice din cauza unei probleme informatice

O deficienţă a unui site care transmitea rezultatelor testelor COVID realizate în Franţa către o platformă guvernamentală a făcut ca datele personale şi rezultatele testelor a 700.000 de persoane să devină publice, a dezvăluit marţi site-ul Mediapart, relatează AFP.

Numele, prenumele, datele de naştere, adresele, numerele de telefon, numerele de securitate socială şi adresele de e-mail, precum şi rezultatele testelor a 700.000 de persoane au fost disponibile până vineri datorită "unei parole care putea fi găsită într-un fişier accesibil tuturor" pe site-ul Francetest, scrie Mediapart.

Francetest este o societate fondată în ianuarie care este specializată în transferul datelor privind testele COVID realizate în farmacii către platforma SI-DEP (sistem de informaţii privind depistarea).

Aceasta este o platformă securizată pe care sunt înregistrate sistematic rezultatele testelor COVID-19, în scopul "asigurării faptului că toate cazurile pozitive sunt preluate" şi cazurile-contact sunt identificate, explică Ministerul Sănătăţii pe site-ul său.

Această platformă, "fabricată de AP-HP (Asistenţă publică-Spitalele din Paris, o reţea de 39 de spitale care tratează 10 milioane de persoane anual potrivit site-ului său) de urgenţă în decembrie (...) nu este foarte prietenoasă cu utilizatorii", a explicat Philippe Besset, preşedintele Federaţiei sindicatelor farmaceutice din Franţa (FSPF).

Rezultatul este că numeroase farmacii au recurs la intermediari pentru a transmite rezultatele testelor realizate către SI-DEP. Francetest facturează astfel un euro pentru fiecare transmitere de astfel de date, potrivit Mediapart.

Duminică, Direcţia generală de sănătate (DGS) a trimis un e-mail farmaciilor pentru a le reaminti software-urile agreate şi compatibile cu SI-DEP, din care Francetest nu face parte.

"Au trecut săptămâni şi săptămâni de când alertăm autorităţile asupra acestor societăţi care se prezintă drept certificate şi susţin că facilitează sarcina farmaciştilor de a ajunge pe SI-DEP", a reamintit Philippe Besset.

"Avem neapărat nevoie ca autorităţile să ne furnizeze un instrument permanent de transmitere de date către SI-DEP cu software-ul nostru, care să fie sigur şi agreat", a insista el, precizând că nici chiar programele autorizate de DGS nu sunt suficient de securizate.

Contactată de AFP, societatea Francetest nu a oferit până acum o reacţie la aceste informaţii.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor