Coronavirus: De ce cazurile de COVID-19 din Shanghai sunt în mare parte asimptomatice?

Coronavirus: De ce cazurile de COVID-19 din Shanghai sunt în mare parte asimptomatice?

Epidemiologii care analizează cel mai mare focar de COVID-19 din ultimii doi ani din China încearcă să afle motivul pentru care proporţia cazurilor asimptomatice este atât de mare şi ce ar putea însemna acest lucru pentru viitoarea strategie de izolare din această ţară, relatează marţi Reuters.

Numărul de noi cazuri confirmate de infectare cu transmisie comunitară din principalul centru financiar chinez, Shanghai, a ajuns marţi la 4.477, un record, însă doar 2,1% au prezentat simptome. Procentul cazurilor simptomatice din ultimele şapte zile a fost de aproximativ 1,6%.

Deşi focarele din alte ţări au demonstrat că varianta Omicron a coronavirusului prezintă o mortalitate mai scăzută comparativ cu predecesoarele sale, cu niveluri mai scăzute de spitalizare, rata cazurilor simptomatice a fost relativ mare faţă de cifrele din China.

În Marea Britanie, estimările privind ponderea infecţiilor cazurilor asimptomatice de infectare cu Omicron au variat între 25% şi 54%, potrivit datelor guvernamentale, deşi testarea nu a fost sistematică.

Marea Britanie a fost, de asemenea, cu un pas înainte în ceea ce priveşte ridicarea tuturor restricţiilor, pe măsură ce atât această ţară, cât şi alte state se adaptează la o politică de convieţuire cu COVID-19. Între timp, guvernul chinez a menţinut prudenţa, iar călătoriile internaţionale sunt în continuare restricţionate.

Numărul redus al infecţiilor simptomatice în China şi rata foarte scăzută de decese - doar două asociate COVID-19 în acest an - a alimentat speranţele că ţara va reuşi o "aterizare uşoară" după relaxarea restricţiilor de "eliminare dinamică", bazându-se pe o politică de izolare şi testare obligatorie.

Iată câteva explicaţii referitoare la motivul pentru care rata de cazuri asimptomatice este atât de mare, potrivit Reuters:

Testare de supraveghere

China este singura ţară mare care realizează testare de supraveghere, în masă, nedirecţionate, cu scopul de a descoperi mai multe cazuri asimptomatice şi care ar putea, de asemenea, să dezvăluie mai multe cazuri simptomatice.

"Cu siguranţă, nivelurile ridicate de testare vor detecta mai degrabă cazurile asimptomatice", a declarat Adrian Esterman, expert în biostatistică la Universitatea din South Australia.

În alte ţări, multe persoane care se testează pozitiv acasă cu ajutorul kit-urilor nu raportează acest lucru, iar datele oficiale arată, de asemenea, că o scădere a numărului de cazuri de infectare din afara Chinei a coincis cu o scădere a numărului de teste efectuate.

Numai luni, Shanghai a condus peste 8 milioane de teste la peste 60.000 de staţii din districtele în care a fost instituit lockdown. Alte ţări, chiar dacă încă impun programe de testare obligatorie, adoptă în prezent o abordare mai direcţionată.

Virulenţă mai redusă, rată mai mare de vaccinare

Răspunsul fără compromisuri al Chinei la noua variantă a fost parţial rezultatul incertitudinii cu privire la nivelurile de imunitate şi rezistenţă în rândul populaţiei după aproape doi ani de izolare.

Însă, săptămâna trecută, expertul din Shanghai în COVID-19 Zhang Wenhong a scris pe platforma Weibo, asemănătoare Twitter, că în timp ce varianta nouă Omicron este mai greu de eliminat, s-a dovedit clar mai puţin "înfricoşătoare" comparativ cu predecesoarele sale.

Experţii chinezi, inclusiv Zhang Boli, care consiliază Guvernul asupra abordării anti-COVID-19, au spus o patogenitate inerent mai scăzută a Omicron, combinată cu ratele de vaccinare relativ ridicate din ţară, ar putea reduce numărul cazurilor de infectare simptomatice.

Însă, nivelurile de vaccinare din Coreea de Sud şi Singapore sunt mai mari decât în China şi aceste ţări au mai multe cazuri simptomatice.

Intervenţie precoce

Zhang a declarat marţi într-un interviu pentru Science and Tehnology Daily din China că proporţia ridicată de infecţii asimptomatice nu reprezintă neapărat o caracteristică a virusului.

Această rată ridicată ar putea fi rezultatul detectării precoce în China, ceea ce le permite autorităţilor să depisteze şi să izoleze cazurile înainte de a deveni simptomatice şi ca un număr mai mare de persoane să se îmbolnăvească.

Wu Zunyou, epidemiolog-şef la Centrul pentru Controlul Bolilor din China, a declarat într-o conferinţă de presă sâmbătă că starea "asimptomatică" nu este fixă. Persoanele respective pot începe să manifeste simptome în câteva zile, a spus el, adăugând că trebuie acordată atenţie ratei de infectare.

Co-infecţii

Este posibil, de asemenea, ca multe dintre simptomele care observate în cazurile din afara ţarii să fie cauzate de "co-infecţii", cu tulpini deosebit de virulente ale răcelii comune adesea manifestându-se în moduri similare cu COVID-19.

Cercetătorii au notat că măsurile de lockdown impuse în alte ţări au condus la o reducere vizibilă a cazurilor de alte boli infecţioase, inclusiv de gripă. Noua abordare, în care mare parte din lume învaţă să "coexiste" cu COVID-19, aduce de asemenea riscul revenirii virusurilor vechi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…