Coronavirus: Două provincii canadiene dau înapoi în privinţa vaccinării obligatorii a angajaţilor din domeniul sanitar

Coronavirus: Două provincii canadiene dau înapoi în privinţa vaccinării obligatorii a angajaţilor din domeniul sanitar

Quebec şi Ontario, cele două provincii canadiene cele mai afectate de pandemia de coronavirus, au anunţat miercuri că nu vor suspenda angajaţii din domeniul sanitar care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, pentru a evita slăbirea unui sector deja suprasolicitat, informează AFP.

În Quebec, lucrătorii din domeniul sănătăţii nevaccinaţi nu vor primi un "bonus Covid" şi vor fi supuşi unui test de depistare a virusului de trei ori pe săptămână, în caz contrar fiind suspendaţi. Vaccinarea anti-COVID-19 va fi totuşi obligatorie pentru noii angajaţi.

În prezent, 97% dintre angajaţii sanitari din provincie au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

"Am încercat totul pentru a vaccina ultimii 3%", a subliniat în timpul unei întâlniri cu presa ministrul Sănătăţii din Quebec, Christian Dube, recunoscând că "nu înţelege" acest "nucleu dur" care refuză să se vaccineze.

"Din păcate, reţeaua noastră de sănătate în situaţia noastră actuală nu se poate descurca fără aceşti oameni", a subliniat el.

Obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar urma să se aplice până pe 15 noiembrie în Quebec, după ce fusese amânată cu o lună din cauza "presiunii prea mari" care ar fi fost pusă asupra sistemului medical în urma retragerii celor 14.000 de angajaţi nevaccinaţi.

Circa 5.000 de membri ai personalului sanitar nevaccinaţi sunt în "contact direct cu pacientul", potrivit aceleiaşi surse.

Provincia învecinată, Ontario, cea mai populată din Canada, a făcut un anunţ similar, ţinând cont de "consecinţele potenţialei plecări a zeci de mii de lucrători din domeniul sanitar" prin comparaţie cu "numărul mic de transmiteri active ale infecţiei cu SARS-CoV-2 în spitale".

În consecinţă, deciziile privind lucrătorii care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 vor fi luate de către spitale.

Pentru a justifica această decizie, ministrul Sănătăţii din Ontario, Christine Elliott, a folosit exemplul intervenţiilor chirurgicale care trebuie amânate în Columbia Britanică din cauza obligaţiei de vaccinare.

Vaccinarea anti-COVID-19 a fost impusă şi celor 300.000 de funcţionari federali de la sfârşitul lunii octombrie, în caz contrar aceştia fiind plasaţi în concediu fără plată la jumătatea lunii noiembrie.

Săptămâna aceasta, companiile aeriene Air Canada şi WestJet şi reţeaua de transport în comun din Toronto au anunţat că au suspendat peste 1.200 de angajaţi care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…