Coronavirus: Ecuadorul prelungeşte starea de urgenţă cu 60 de zile, până la 13 august

Coronavirus: Ecuadorul prelungeşte starea de urgenţă cu 60 de zile, până la 13 august

Ecuadorul a prelungit cu 60 de zile, până la 13 august, starea de urgenţă impusă în martie din cauza epidemiei de COVID-19, care a făcut până acum 3.929 de victime din cele peste 47.000 de cazuri de infectare, a anunţat Ministerul Comunicaţiilor, transmite AFP.

Guvernul a decis această prelungire din cauza urgenţei civile, economice şi sanitare cu care se confruntă ţara, se precizează în decretul publicat de minister.

Starea de urgenţă a fost decretată de preşedintele Lenin Moreno la 16 martie, când au fost impuse restricţii de deplasare, inclusiv o interdicţie totală timp de 15 ore pe zi, telemunca obligatorie, închiderea şcolilor.

Potrivit Constituţiei, în starea de urgenţă preşedintele poate suspenda libertatea de întrunire, cenzura mass-media, muta sediul guvernului, dispune colectarea anticipată a impozitelor şi mobiliza forţele armate şi de poliţie.

Micul stat Ecuador, cu 17,5 milioane de locuitori, este unul din cele mai afectate din America Latină de pandemia de COVID-19, cu o rată de 22 de decese la 100.000 de locuitori.

Epidemia a afectat mai ales provincia de coastă Guayas şi capitala acesteia, Guayaquil, unde s-au semnalat peste 60% din cazuri, provocând intrarea în colaps a serviciilor sanitare şi funerare.

Deşi o parte din restricţii au fost relaxate de la mijlocul lui mai, frontierele terestre şi şcolile rămân închise.

Regiunilor le-au fost atribuite culori în funcţie de situaţia lor epidemiologică. Majoritatea celor 221 de cantoane, inclusiv capitala Quito şi portul Guayaquil, se află în zonă galbenă, în jur de 30% sunt în zona roşie şi doar două în zona verde, unde sunt permise circulaţia timp de 5 ore pe zi şi prezenţa efectivă la muncă a 75% dintre angajaţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Surpriza Rusiei? / „Am decis să începem reunificarea națiunii maghiare” / Un oficial din cabinetul Viktor Orban anunță noile planuri ale guvernului ungar

2 Două chestii care încep să se cam vadă în spatele grevei profesorilor, care continuă

3 Foarte interesante amănunte...

4 „Mr. Bean”, editorial surprinzător despre mașinile electrice

5 VIDEO Gestul prin care Armata Ucrainei anunță declanșarea contraofensivei