Coronavirus: Ecuadorul prelungeşte starea de urgenţă cu 60 de zile, până la 13 august

Coronavirus: Ecuadorul prelungeşte starea de urgenţă cu 60 de zile, până la 13 august

Ecuadorul a prelungit cu 60 de zile, până la 13 august, starea de urgenţă impusă în martie din cauza epidemiei de COVID-19, care a făcut până acum 3.929 de victime din cele peste 47.000 de cazuri de infectare, a anunţat Ministerul Comunicaţiilor, transmite AFP.

Guvernul a decis această prelungire din cauza urgenţei civile, economice şi sanitare cu care se confruntă ţara, se precizează în decretul publicat de minister.

Starea de urgenţă a fost decretată de preşedintele Lenin Moreno la 16 martie, când au fost impuse restricţii de deplasare, inclusiv o interdicţie totală timp de 15 ore pe zi, telemunca obligatorie, închiderea şcolilor.

Potrivit Constituţiei, în starea de urgenţă preşedintele poate suspenda libertatea de întrunire, cenzura mass-media, muta sediul guvernului, dispune colectarea anticipată a impozitelor şi mobiliza forţele armate şi de poliţie.

Micul stat Ecuador, cu 17,5 milioane de locuitori, este unul din cele mai afectate din America Latină de pandemia de COVID-19, cu o rată de 22 de decese la 100.000 de locuitori.

Epidemia a afectat mai ales provincia de coastă Guayas şi capitala acesteia, Guayaquil, unde s-au semnalat peste 60% din cazuri, provocând intrarea în colaps a serviciilor sanitare şi funerare.

Deşi o parte din restricţii au fost relaxate de la mijlocul lui mai, frontierele terestre şi şcolile rămân închise.

Regiunilor le-au fost atribuite culori în funcţie de situaţia lor epidemiologică. Majoritatea celor 221 de cantoane, inclusiv capitala Quito şi portul Guayaquil, se află în zonă galbenă, în jur de 30% sunt în zona roşie şi doar două în zona verde, unde sunt permise circulaţia timp de 5 ore pe zi şi prezenţa efectivă la muncă a 75% dintre angajaţi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cruzime fără margini a comandanților ruși

2 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

3 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”