Coronavirus: Elveţia anunţă o ieşire din izolare "lentă" şi "progresivă" începând cu 27 aprilie

Coronavirus: Elveţia anunţă o ieşire din izolare "lentă" şi "progresivă" începând cu 27 aprilie

Elveţia a anunţat joi o ieşire din izolare "lentă" şi "progresivă" începând cu 27 aprilie datorită faptului că propagarea pandemiei de COVID-19 a încetinit în ţară, informează AFP şi Reuters.

Frizeriile, saloanele de masaj şi de cosmetică, cabinete de psihoterapie şi medicale, creşele sau magazinele de grădinărit vor fi primele care vor putea să-şi reia activitatea, înainte de şcoli, celelalte magazine şi pieţe, care vor fi deschise de pe 11 mai. Practic, de pe 27 aprilie spitalele vor putea să efectueze toate procedurile medicale, inclusiv cele de chirurgie plastică.

Începând cu 8 iunie, unităţile de învăţământ vocaţional şi secundar, universităţile, muzeele, bibliotecile şi grădinile zoologice ar urma să fie la rândul lor autorizate să-şi deschidă porţile, a informat Consiliul federal în cadrul unei conferinţe de presă.

Guvernul intenţionează, de asemenea, să relaxeze o interdicţie privind reuniunile a mai mult de cinci persoane, deşi detaliile urmează să fie anunţate la sfârşitul lui mai.

"Propagarea coronavirusului a încetinit, iar spitalele noastre nu sunt la limită", a declarat preşedinta Simonetta Sommaruga în cadrul unei conferinţe de presă.

"Vrem să fim siguri că nu există o recrudescenţă a numărului de infectări şi nu vrem să punem în pericol câştigurile pe care le-am avut până acum", a adăugat ea.

Bilanţul morţilor de COVID-19 înregistrat de Elveţia a depăşit 1.000, aproape 27.000 de oameni fiind testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Rata infectărilor a încetinit în ultimele zile, în timp ce guvernul s-a aflat sub o presiune tot mai mare de a redeschide afacerile, care s-au luptat să supravieţuiască în timpul izolării.

"Tranziţia de la o etapă la următoarea va avea loc atunci când nu va exista o creştere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19", a anunţat guvernul.

"Trebuie să treacă suficient timp de la o etapă la alta pentru a permite ca efectele relaxării să poate fi observate. Criteriul este numărul de noi infectări, internări în spital şi decese, precum şi rata de ocupare a locurilor din spitale", a mai precizat executivul.

Elveţia a închis şcolile, magazinele neesenţiale şi multe afaceri timp de o lună pentru a limita propagarea epidemiei.

De asemenea, guvernul elveţian a alocat miliarde în asistenţă financiară pentru afaceri şi a uşurat regulile de declarare a falimentului, pentru a preveni prăbuşirea companiilor. Cu toate acestea, experţii susţin că economia s-ar putea contracta cu până la 10% în acest an.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro