Coronavirus: Elveţia mobilizează armata

În Elveţia are loc cea mai mare mobilizare a armatei de după Al Doilea Război Mondial, transmite Reuters marţi. Mii de militari au fost trimişi în sprijinul personalului sanitar angajat în combaterea coronavirusului.

Au apărut şi probleme; sute de soldaţi şi ofiţeri au fost consemnaţi în cazărmi după ce au fost expuşi la pericolul de infectare. Dintre cei chemaţi sub arme pe 16 martie, peste 200 nu s-au prezentat şi ar putea fi inculpaţi în tribunale militare, a declarat generalul de brigadă Raymond Droz.

În total, 5.000 de militari, inclusiv membri ai batalioanelor medicale, au fost trimişi în misiuni de asistenţă pentru personalul civil. Armata a fost deosebit de activă în cantonul Ticino, de la frontiera cu Italia. Acolo s-au înregistrat şi cele mai multe cazuri de infectare din cele 22.000 confirmate în Elveţia şi 641 de decese.

Este în curs mobilizarea unor efective de până la 8.000 de membri, nu doar pentru servicii medicale, ci şi pentru închiderea frontierelor, asistenţă logistică şi de securitate pe perioada crizei.

Droz a precizat că în prezent sunt în carantină 728 de militari, dintre care 49 la izolare, iar testele au relevat 172 de cazuri de infectare, multe la o şcoală pentru recruţi din Ticino. Un singur soldat elveţian a fost depistat pozitiv în timpul serviciului activ de combatere a coronavirusului.

Au existat şi obiecţii la implicarea armatei; s-a spus că soldaţii n-au avut mare lucru de făcut şi au pierdut vremea în săli de aşteptare din spitale. Droz a declarat într-o conferinţă de presă că armata intenţionează să rezolve problema, menţinând doar efectivele necesare şi trimiţând restul militarilor acasă pentru odihnă şi recuperare.

Circa 240 de soldaţi nu au dat curs convocării prin mesaje text, a mai arătat generalul. ''Când totul se va clarifica - fiindcă în unele cazuri oamenii au scutiri - aceştia vor fi deferiţi justiţiei militare, apoi vor urma procesul judiciar normal'', a explicat el. Pedepsele aplicate de magistraţii militari pot fi inclusiv cu închisoarea.

Un politician local i-a numit ''trădători'' pe cei care nu s-au prezentat la încorporare, menţionează Reuters. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I