Coronavirus: EMA aprobă administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer la persoanele peste 18 ani

Coronavirus: EMA aprobă administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer la persoanele peste 18 ani

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech la persoanele peste 18 ani, precizând că protecţia împotriva COVID-19 ar putea să scadă după primele două doze, relatează AFP.

"Dozele de rapel de Comirnaty (Pfizer/BioNTech) pot fi luate în considerare pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, la cel puţin şase luni de la a doua doză", a indicat EMA într-un comunicat, referindu-se la denumirea comercială a vaccinului Pfizer.

Doze suplimentare de vaccinuri Moderna şi Pfizer pentru persoanele cu sistem imunitar foarte slăbit au fost, de asemenea, aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, cu sediul la Amsterdam.

"Deciziile privind a treia doză vor fi luate de organismele de sănătate publică la nivel naţional", a precizat EMA.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) a "evaluat datele pentru Comirnaty care indică niveluri crescute de anticorpi la administrarea unei a treia doze".

"Nu se cunoaşte riscul apariţiei de boli cardiace inflamatorii sau a altor reacţii adverse foarte rare după un rapel şi acest aspect este atent monitorizat", a adăugat EMA.

Cazuri rare de miocardită, o inflamaţie a muşchiului inimii, au fost raportate la persoanele care au primit vaccinul Pfizer, în special la bărbaţii tineri.

Totodată, EMA a dat undă verde persoanelor cu un "sistem imunitar foarte slăbit" pentru a fi vaccinate cu doze suplimentare de Moderna şi Pfizer, la cel puţin 28 de zile de la a doua doză.

Două doze de vaccin nu sunt suficiente uneori pentru a produce suficienţi anticorpi la persoanele imunocompromise, precum cele care au suferit un transplant de organe.

"Deşi nu există dovezi directe conform cărora capacitatea de a produce anticorpi la aceşti pacienţi îi protejează împotriva COVID-19, este de aşteptat că doza suplimentară să crească protecţia cel puţin la unii pacienţi", a afirmat EMA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”