Coronavirus: Finlanda ridică restricţiile de deplasare spre şi dinspre regiunea din jurul capitalei

Coronavirus: Finlanda ridică restricţiile de deplasare spre şi dinspre regiunea din jurul capitalei

Guvernul finlandez va ridica restricţiile de circulaţie spre şi dinspre regiunea din jurul capitalei Helsinki, introduse în urmă cu trei săptămâni pentru a limita răspândirea coronavirusului, a declarat prim-ministrul Sanna Marin într-o conferinţă de presă, transmit dpa şi Reuters.

'Am decis să ridicăm restricţiile întrucât bazele legale ale continuării restricţiilor temporare de deplasare nu mai sunt considerate a exista', a afirmat Sanna Marin, făcând referire la Legea privind prerogativele în situaţie de urgenţă.

Regiunea Uusimaa, care include capitala Helsinki şi este cea mai populată din ţară, înregistra la sfârşitul lui martie două treimi din cazurile de COVID-19 din Finlanda, iar marţi consemna aproape 2.000 din totalul de 3.161. Tot marţi, Finlanda avea 232 de pacienţi spitalizaţi şi un bilanţ total de 64 de decese.

Conform premierului, Finlanda nu a ajuns încă la finalul epidemiei şi nu a atins nici vârful acesteia.

Atât prim-ministrul, cât şi alţi membri ai guvernului au precizat în conferinţa de presă că finlandezii ar trebui să evite în continuare deplasările neesenţiale - inclusiv la casele de vacanţă - şi să menţină distanţarea socială.

Potrivit ministrului justiţiei, Anna-Maja Henriksson, restricţiile de deplasare vor fi ridicate în regiunea Uusimaa imediat după şedinţa de guvern din cursul după-amiezii.

La rândul său, ministrul de interne Maria Ohisala a explicat că poliţia se va putea concentra de acum pe alte misiuni, inclusiv anchetarea cazurilor de abuz domestic.

'Pe baza datelor culese, acumularea de cazuri de îmbolnăvire poate fi limitată cu alte măsuri existente', a afirmat ea.

Măsurile ce rămân în vigoare prevăd închiderea şcolilor până la 13 mai, elevii de clasa a patra şi mai mari urmând cursuri online. Restaurantele vor rămâne închise până la sfârşitul lui mai, cu excepţia vânzărilor pentru acasă. Tot până la 31 mai sunt interzise adunările cu mai mult de 10 persoane.

'Măsurile restrictive au încetinit în mod clar răspândirea bolii', a subliniat directorul pentru securitate sanitară din Institutul pentru Sănătate, Mika Salminen.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...