Coronavirus: Guvernatori ai unor state din Brazilia, inclusiv al capitalei, resping planul de relaxare al preşedintelui Bolsonaro

Coronavirus: Guvernatori ai unor state din Brazilia, inclusiv al capitalei, resping planul de relaxare al preşedintelui Bolsonaro

Guvernatorii a 9 din cele 26 de state ale Braziliei şi al districtului federal al capitalei braziliene au anunţat că nu vor urma instrucţiunile preşedintelui Jair Bolsonaro pentru redeschiderea saloanelor de înfrumuseţare, frizeriilor şi cluburilor sportive, au informat miercuri mass-media locale, potrivit dpa.

Bolsonaro a emis luni un decret prin care adaugă aceste trei sectoare la cele 54 de "servicii esenţiale" ce vor putea funcţiona în pofida pandemiei de COVID-19. "Aceste trei categorii asigură împreună mai mult de 1 milion de locuri de muncă", a declarat preşedintele brazilian luni seara, citat de portalul de ştiri G1.

Însă Curtea Supremă a Braziliei a lăsat la latitudinea statelor şi municipalităţilor dreptul de a decide asupra măsurilor sanitare pentru combaterea pandemiei.

Decretul lui Bolsonaro "NU SCHIMBĂ CU NIMIC decretul care este în prezent în vigoare în statul Ceara", a notat într-un tweet guvernatorul Camilo Santana. El a adăugat că saloanele de înfrumuseţare, frizeriile şi cluburile sportive "trebuie să rămână închise".

Guvernatorul districtului federal Ibaneis Rocha a declarat la rândul său că sectoarele industrial şi de construcţii pot funcţiona, dar că el va da ascultare experţilor care avertizează împotriva redeschiderii celor trei servicii promovate de Bolsonaro, potrivit G1.

La rândul său, guvernatorul statului Bahia, Rui Costa, a declarat că statul său "va ignora noile instrucţiuni de la guvernul federal".

Preşedintele de extremă dreapta al Braziliei a minimizat riscurile pandemiei, intrând în conflict cu mulţi primari şi guvernatori care au adoptat măsuri stricte pentru a opri propagarea noului tip de coronavirus.

Brazilia a înregistrat până acum 177.589 de cazuri de COVID-19, cel mai mare număr din America Latină. Mai mult de 12.000 de oameni au murit de această boală în Brazilia.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Sănătăţii brazilian, numărul de persoane care au decedat de noul de tip de coronavirus în această ţară a fost pentru prima dată de peste 800 în ultimele 24 de ore, de luni până marţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro