Coronavirus: Guvernul belgian a confirmat că prima fază a ridicării restricţiilor va începe la 4 mai

Coronavirus: Guvernul belgian a confirmat că prima fază a ridicării restricţiilor va începe la 4 mai

Prima fază a ridicării treptate a restricţiilor impuse în Belgia pentru limitarea răspândirii COVID-19 va începe la 4 mai, a anunţat miercuri premierul belgian Sophie Wilmes, la finalul unei reuniuni a membrilor guvernului federal, a şefilor executivelor provinciale şi a grupului de experţi însărcinaţi cu strategia de ieşire din criză (GEES), a relatat postul de televiziune naţional belgian RTBF.

Potrivit GEES, "evoluţia actuală a epidemiei de COVID-19 permite activarea la 4 mai, aşa cum a fost prevăzut, a fazei 1A a planului belgian de ieşire din izolare", indică un comunicat.

Experţii insistă ca "măsurile de protecţie şi testarea să fie operaţionale cât mai rapid posibil''. Decretul regal care cuprinde măsurile referitoare la această fază (1A) va fi publicat joi, 30 aprilie.

Consiliul Naţional de Securitate belgian a decis vineri ridicarea în mai multe faze a măsurilor introduse la nivel naţional pentru a încetini propagarea noului coronavirus.

Prima fază a fost structurată în jurul datelor de 4 şi 11 mai. În sfera economică, regula va rămâne telemunca pe cât posibil, dar partenerii sociali au validat un ghid de bune practici care va permite depăşirea imposibilităţii de a respecta distanţarea socială într-o întreprindere, de exemplu prin purtarea măştii.

Accesul clasic la serviciile medicale se va relua de asemenea într-o manieră graduală, pentru a permite tuturor să beneficieze de aceste servicii în mod normal. Majoritatea serviciilor medicale neesenţiale au fost amânate pentru a le permite spitalelor să se concentreze pe cazurile de COVID-19 şi să evite infectarea altor pacienţi, dar pacienţii cu boli cronice vor începe să fie trataţi în regim normal.

Şcolile şi magazinele rămân închise, cu excepţia merceriilor şi a magazinelor de ţesături. Unul dintre instrumentele ieşirii din izolare este în consecinţă purtarea măştii, care va fi obligatorie în transportul în comun începând cu 4 mai.

Regula rămâne statul acasă, cu excepţia deplasării la serviciu, la cumpărături sau la medic. Activitatea fizică în spaţii publice va fi permisă pentru două persoane cel mult, cu respectarea distanţelor de securitate. Activitatea sportivă se va putea relua în aer liber şi fără contact.

Un alt instrument pentru ieşirea din izolare este urmărirea bolnavilor şi a persoanelor cu care au intrat în contact. Este pus în aplicare un sistem care se bazează pe call-centers.

După încă o săptămână, pe 11 mai, în Belgia va începe faza 1B a ridicării restricţiilor, care presupune redeschiderea magazinelor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut