Coronavirus: Guvernul olandez cere unei curţi de apel să menţină interdicţia de circulaţie

Coronavirus: Guvernul olandez cere unei curţi de apel să menţină interdicţia de circulaţie

Guvernul olandez a cerut vineri unei curţi de apel să anuleze decizia într-o primă instanţă prin care era obligat să renunţe imediat la interdicţia de circulaţie în vigoare pentru combaterea epidemiei de coronavirus, informează AFP.

Şedinţa curţii de apel din Haga în acest dosar a început înainte de votul în Senatul Olandei asupra unui proiect de lege, conform unei proceduri accelerate, pentru a asigura menţinerea interdicţiei chiar dacă guvernul pierde procesul.

Prima instanţă s-a pronunţat marţi împotriva interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte instituite în 23 ianuarie ; judecătorul a apreciat că guvernul nu a demonstrat "urgenţa deosebită" a măsurii. Legea specială invocată de executiv se referă la "circumstanţe foarte urgente şi excepţionale", cum ar fi ruperea unui dig, a considerat tribunalul.

Guvernul a făcut imediat apel, iar curtea de apel a suspendat prima sentinţă şi a menţinut interdicţia până la decizia definitivă. Instanţa nu a precizat dacă aceasta va fi pronunţată vineri sau la o dată ulterioară.

Avocatul guvernului, Reimer Veldhuis, a explicat că măsura este menită să pună capăt situaţiei "îngrijorătoare" legate de COVID-19, la câteva săptămâni după apariţia unei tulpini noi de coronavirus în Regatul Unit.

Interdicţia de circulaţie a fost contestată în justiţie de grupul Viruswaarheid (Adevărul despre virus), care a organizat mai multe manifestaţii în Olanda de la începutul epidemiei şi a promovat teorii ale conspiraţiei.

Premierul Mark Rutte, criticat de opoziţie pentru gestionarea epidemiei, a declarat că va aştepta verdictul curţii de apel înainte de a propune noua lege pentru interzicerea circulaţiei susţinută joi de camera inferioară a parlamentului şi programată vineri la vot în Senat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro